Прокуратурата с подробности за починалия в ареста собственик на камиона-ковчег от Локорско

  • 05 юни 2023 16:41

  • 3038
  • 6
Прокуратурата с подробности за починалия в ареста собственик на камиона-ковчег от Локорско
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено на следовател от Национална следствена служба (НСлС), по което са привлечени като обвиняеми шест лица за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица, граждани на Ислямско емирство Афганистан.

Спрямо всеки от шестимата обвиняеми по искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Днес, 05.06.2023 г., в Софийска градска прокуратура е получено писмено уведомление от директора на МЦ към ОСИН-София, че задържаният под стража обвиняем Т. Т. е починал на 03.06.2023 г. в следствения арест. Според съобщението в 11:02 ч. е повикан екип на ЦСМП, тъй като Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е намерен паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е констатирал смъртта му, съобщават от държавното обвинение.

Собственикът на камиона-ковчег, спрян край Локорско, почина в ареста

Образувано е отделно досъдебно производство за престъпление по чл. 123 от НК, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, в следствие на което да е настъпил леталният изход. Делото за престъпление по чл. 123 от НК е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са  надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

Показаха камиона-ковчег от трагедията "Локорско"

По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска“ – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния „Ариана“ да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред.

Мая Йорданова
3038 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.05 | 16:57

1
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист на заплата към американското посолство ! Затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет !!!
митрофаноф

2023.09.26 | 12:31

6
да ти го набия
Няма как да си евpoатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.06.05 | 17:17

4
ИНФАРКТИТЕ СТАНАХА МНОГО МОДЕРНИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ОТКАКТО ДОЙДЕ НОВИЯТ ПОСЛАНИК.

2023.06.05 | 22:37

5
донесе едни прахчета
ха,ха,ха

2023.06.05 | 17:07

3
Тоя го самоубиха много бързо! Да не се стигне до истинските поръчители на канала за трафик на мигранти!

2023.06.05 | 17:01

2
Вече официално по-горните нива в канала за трафик на терористи може да са спокойни. Няма кой да ги издаде, развързаните краища са отрязани.

Добави коментар

Водещи новини