Николай Стайков от АКФ: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

  • 03 юни 2023 09:39

  • 1409
  • 2
Николай Стайков от АКФ: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас
© Булфото (архив)

Какви процеси в държавата разкрива случаят "Осемте джуджета", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след интервюто с Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров (Еврото) – коментира Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, автор на разследването.

През 2020, когато Николай Стайков представи разследването "Осемте джуджета“, главният прокурор Гешев коментира: "Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите – независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт". Който стандарт и за прокуратурата, и за медиите, явно е не по-малко от три годни на джудже.

Магистрати били на заплата при Петьо Еврото, твърди бившата му съпруга

Днес по-търсен журналист ли сте?

"Истината е, че ако наистина имахме нормално работещи системи в правосъдието и правораздаването, арестите би трябвало да се случат още тогава, а не три години по-късно. За съжаление виждаме отново избирателността, с която се работи, кампанийността, селективността. Когато пуснахме разследването през 2020 един от крилатите изрази в него на Илия Златанов – от едно от засегнатите лица, беше, че има "вълшебно килимче" и като се качи един казус на вълшебното килимче, вече се случват чудеса от типа на бързо действие на институциите, избирателност, т.е., кой каквото си е поръчал в тази невидима мрежа на влияние, наречена "Осемте джуджета"Но тази мрежа е много по-дълбока, работила е много преди да бъде отворен ресторантът с това име, развивала се е, обогатявала се е, ставала е по-силна. Всъщност, който си поръча при нея услуга в съдебната система и я получава. Това е "вълшебното килимче". В момента виждаме, че не само "Осемте джуджета" са на "вълшебното килимче“, но и "Барселона гейт" е на него, а и много други казуси са там. Самите процесуални действия по задържането и арестуването на лица са направени в рамките на два дни. Това е отново "вълшебно килимче". Някой се е обадил и въпреки официалните изявления, че административните говорители не се месят в решенията на отделните прокурори, че от своя страна главният прокурор е само административен ръководител на другия, виждаме, че това се случва и в момента, макар и с обратен знак. Това са нещата, които трябва да изчезнат, ако имаме нормална, неутрална почтена и професионално работеща съдебна система."

Кристиян Христов, замесен в скандала с "Осемте джуджета", е бил освободен от ареста

Новото от интервюта с Любена Попова

"Големият прогрес, който имаме в опознаването на тъмната страна на съдебната система и корупционните зависимости в нея е, че след това интервю вече не спорим дали има такъв корупционен механизъм, за който ползваме символното име на "Осемте джуджета." Вече спорим единствено кой влиза в него и докъде стига неговото влияние. Така че, въпреки че в интервюто много въпроси остават неотговорени, много въпроси са с отговори, които да кажем, могат да са по-добри и подробни, но очевидно ще научаваме истината по лъжичка и ще трябва да я събираме стъпка по стъпка. Така че това е за мен важността на интервюто. В момента единственият спор е докъде е стигала корупционната система – доколко високо, доколко надалеч."

"Оневиняване" на Гешев

"Не бих заложил нищо на това, че някой, говорил по темата "Осемте джуджета", казва единствено и само истината и мисля, че трябва да се отнасяме критично към изявленията на всеки, но най-важното е, че, когато съберем изказванията и видим общото сечение на всички изказвания, се потвърждава основната схема, че в течение на годините се е формирала една приятелско-финансова мрежа, която ражда корупционни зависимости и на практика доставя алтернативно правосъдие – някой, който има достатъчно пари и влияние, може да се възползва от нея, да се качи на "вълшебното килимче" и да постигне други интереси извън правосъдието. За нас, като гражданска организация, която работи в интерес на това да осветява корупционни зависимости и схеми на високо ниво, това е изключително важно. От тук нататък е работа на институциите да установяват дали се казва истината и кой е казал истината. Много е просто. В продължение на две години пред ресторанта "Осемте джуджета" имаше полицейски автомобил, което означава, че имаме десетки полицаи свидетели, кой е влизал и кой излизал от ресторанта. Един полицай може да познае кой е главен прокурор, кой му е заместник, или пък известно лице от съдебната система. Така че институциите имат съответните механизми да направят ясно и точно разследване. Аз, като журналист, нямам такива механизми, нито ние като организация ги имаме. Но голямата разлика между медийното говорене и говоренето пред следовател е, че пред медиите може да се измъкнеш с отговора, но пред добър следовател, който иска да си свърши работата, трябва да се отговаря ясно и точно под наказателна отговорност."

Има ли институция, която да търси истината

"Зависи кой ще се качи на "вълшебното килимче", на което е сложен този случай, който от един "комикс", както го нарече главният прокурор Иван Гешев, изведнъж стана суперприоритетно. Това е, разбира се, единствено благодарение на конюнктурата, а тя е в огромен конфликт по върховете на съдебната система, което, знаете, включва заплахи и към най-високото ниво на главния прокурор. Много важна информация от интервюто е, че вече имаме заподозрян за заплашителното писмо към главния прокурор. Ако разсъждаваме логически, щом имаме заподозрян за заплашителното писмо, това не го ли прави и заподозрян в другото заплашително действие спрямо главния прокурор? Просто задавам въпрос. В момента всичко зависи от институциите. Само част от корумпираната им част няма интерес да излезе цялата истина. По-скоро в момента виждаме селективна битка коя част от истината да излезе. Вентилаторът да е насочен на друго място. Да си спомним една статия на колегата ни от "Свободна Европа" Борис Митов, който намери много интересна връзка на един луксозен автомобил от активите, които можем да определим като иззети от "Осемте джуджета", който принадлежеше на една от асансьорните фирми, и един от тези луксозни автомобили се озовава в дъщерята на тогавашния министър на вътрешните работи Младен Маринов. Това е въпрос, който бих задал. Защото това потвърждава изнесеното от Любена Павлова, че в "Осемте джуджета" са се раздавали и разпределяли пари, апартаменти и автомобили."

Има ли разлика между: Цацаров, Сарафов, Гешев, Еврото, Франтишек, Любена, Пеевски

"Това, което ги свързва, е, че тяхната биография в един или друг момент е била свързана със съдебната система. Навремето имаше един момент, в който разпитваха г-н Пеевски в ДАНС и Националното следствие покрай фалита на КТБ, когато си правехме шеги, че той може да влезе във всяка институция и да се обърне към работещите там с "колеги", включително и към журналисти. Това е пореден пример за паралелна власт и държава, която никога не е била разследвана, и виждаме техния политически възход, но не и някакви адекватни действия от страна на съдебната система, та да сме "изненадани" от санкциите "Магнитски" днес."

Правителство ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ

"В момента у нас се формира нов обществен консенсус и никой не знае дали това стискане на ръце между политиците ще изтрае, или ще се разпадне. Или пък ще стане някакво ново приятелство или брак по сметка, в който всеки би искал да бъде, а след това и на "вълшебното килимче". Спойка между властта и достъпа до публичен ресурс може да се окаже най-добрата рецепта за продължаване на този политически "брак". Така че в момента всяка политическа сила иска да участва в това преразпределение, а който не участва, се превръща във враг на новата коалиция. В този смисъл е нормално ДПС да си договори място на масата, което по перверзните стандарти на българската политика всъщност означава и влияние, а защо не и имунитет от някакво публично разследване. Този нов консенсус трябва да се избере не само със 17 министри, а и регулатори, включително и на "бухалки" като КП КОМПИ или пък на институции като БНБ. Ако си на масата, ще имаш отношение към това, а и към всички привилегии. За съжаление в България привилегията се нарича имунитет от наказателно разследване."

За ареста на Кристиян Христов, за ресторанта на бизнесмена Ами и връзките му с частните фирми, упражняващи фитосанитарния контрол на границата Капитан Андреево, както и връзката му с Петьо Еврото чуйте в звуковия файл.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1409 2

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.03 | 12:10

2
Които са на власт все казват ,няма корупция
Емѝ...

2023.06.03 | 10:33

1
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет и американското посолство!!!

Добави коментар

Водещи новини