10 години затвор за Иво Лудия, виновен за касапницата на Великден

  • 21 април 2023 15:53

  • 7023
  • 2
10 години затвор за Иво Лудия, виновен за касапницата на Великден
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която Иво Даскалов - Лудия е осъден на 10 години лишаване от свобода, заради касапницата с три трупа на Великден преди две години на Околовръстното. Освен това, той е лишен от право да управлява автомобил за срок от 12 години. 

Делото пред Окръжния съд протече по реда на съкратеното съдебно следствие. Даскалов изцяло е признал фактите, изложени в обвинителния акт, и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. Поради това и първоначално определеното му наказание  от петнадесет години е намалено, в съответствие със задължителното изискване на закона, с една трета и той ще следва да изтърпи наказание от 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

В решението си апелативните магистрати посочват, че Окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е наложил справедливо наказание на Даскалов. Преценени са внимателно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и няма основание за увеличаване или намаляване на размера на санкцията.

Полицаите от Трето районно в Пловдив остават окончателно в ареста

Съдът отчита като смекчаващо отговорността и обстоятелството, че двамата пострадали, пътуващи в автомобила му, са били без поставени предпазни колани. В обвинителния акт това обстоятелство е прието, понеже е посочено как те след удара изхвърчали извън превозното средство. Този факт обаче не бива да се надценява, понеже автоекспертите са установили, че преди катастрофата автомобилът, управляван от подсъдимия, се е движил със скорост от 180 км/ч., която е два пъти над разрешената за движение извън населени места. Категорично е доказано, че концентрацията на алкохол в кръвта му е била 2.17 промила.

Поради безспорно установени противоречия между обясненията на Даскалов и показанията на разпитан по негово искане свидетел, е отхвърлена и защитната му версия, че причина да извърши пътуването е внезапното влошаване на здравословното състояние на един от пострадалите. Това твърдение е опровергано и от показанията на личния лекар на починалия, вследствие на катастрофата, пише "Марица".

Апелативните съдии споделят и решение на ВКС от 2019 г., в което е изразено становище, че не следва да се проявява неоправдано снизхождение по отношение извършителите на престъпленията по транспорта, като се отчита техният ръст и динамика. С оглед изискванията за справедливост, е недопустимо и неоправдано да бъдат толерирани такива престъпни прояви, които водят до отнемане на човешки живот, макар и да са осъществени по непредпазливост. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7023 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.21 | 17:31

2
По три години и малко за убит? Правосъдие?
Емѝ...

2023.04.21 | 16:05

1
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033

Добави коментар

Водещи новини