Съдът върна на поста уволнен МВР шеф

  • 23 март 2023 13:41

  • 543
  • 2
Съдът върна на поста уволнен МВР шеф
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021 г. директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков. Банков беше отстранен от поста след няколко изказвания в медиите срещу тогавашния вътрешен министър Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за уволнението беше, че с изказванията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на МВР, предаде БТВ.

В решението си обаче от 22 март 2023 г. съдът е записал, че изразеното от Банков несъгласие с действията на министъра на вътрешните работи и неговия заместник не трябва не е дисциплинарно нарушение.

„Свободата на словото е част от фундаменталните принципи върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек“, пише съдът. И допълва, че в конкретния случай изказването на Банков може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс на МВР.

Според съдът наложеното на Банков уволнение не само има отрицателни последици върху кариерата му, но също така би могло да има сериозен смразяващ ефект върху други служители от МВР и да ги обезсърчи от докладване на неправомерно поведение.

“Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция“, се казва в заключението на съдебния състав.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
543 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.23 | 16:08

2
И ще му начислят едни 100 заплати за това време, че си е стоял в къщи и е пропуснал рушветите.

2023.03.23 | 15:05

1
М Де.. пишете от къде.

Добави коментар

Водещи новини