Съдът оправда жена за използване на чужда дебитна карта

  • 22 март 2023 14:38

  • 586
  • 0
Съдът оправда жена за използване на чужда дебитна карта
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Търговищкият окръжен съд призна за невиновна А. М. (57 г.) по повдигнатото от Окръжната прокуратура обвинение за това, че в Омуртаг, при условията на продължавано престъпление е използвала платежен инструмент – дебитна карта, без съгласие на титуляра  - А. Д. от същия град. Това е престъпление по чл. 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова, цитирана от БТА.

Обвиняемата е помагала срещу заплащане за домакинството на А. Д. и майка й, които били със здравословни проблеми. А. Д. притежавала дебитна карта, в която съхранявала пари от продаден имот. На два пъти тя молила обвиняемата да изтегли пари, като ѝ давала картата заедно с написан ПИН-код. А. М. връщала дебитната карта и сумите, знаела къде в жилището се съхранява картата. По-късно А. Д. постъпила в болница и твърди, че за периода 13 ноември 2021 г. – 22 декември 2021 г. от сметката са теглени с няколко транзакции общо 1800 лв.

На досъдебното производство обвиняемата не се признава за виновна и твърди, че никога не е взимала картата и не е теглила пари без разрешението на титуляра.

Задържаха мъж, пребил съселянина си и му откраднал 20 лв. от дебитната карта

От назначената съдебно-психиатрична експертиза става ясно, че А. Д. страда от деменция, че е в силно увредено здраве, не е в състояние да възприема и възпроизвежда правилно фактите и обстоятелствата, както и да дава смислени свидетелски показания.

Въз основа на това Окръжната прокуратура оттегли обвинението.

Съдебният състав призна подсъдимата за невинна на основание чл. 304 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативния съд във Варна.

Мая Йорданова
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини