От сдружение "За независима съдебна власт" отправиха обръщение към посланика на САЩ

  • 22 март 2023 13:52

  • 511
  • 6
От сдружение "За независима съдебна власт" отправиха обръщение към посланика на САЩ
© БТА
Слушай новината Слушай новината

Обръщение към новия посланик на Съединените американски щати у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция „Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество“, съобщи БТА. Организатор на събитието е Сдружение „За независима съдебна власт“. 

Обръщението към американския посланик е отправено от Сдружение „За независима съдебна власт“, Асоциация „ФОРУМ“, Сдружение „Център за приложно-правни изследвания и практики“, Сдружение „Диалог за правосъдие“, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Асоциация на държавните съдебни изпълнители, Сдружение „Международен правен център“, Сдружение „Мрежа за медиен мониторинг“, и от д-р Стоян Калоянов – политически и граждански анализатор. 

В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, включили се в обръщението. В него се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция „по изграждане на обвързаност на администрацията на посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове“. „Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си.  

Кенет Мъртън е новият американски посланик у нас

В обръщението се посочва, че се учим на демокрация от САЩ. Очакваме и Вие, като посланик на идеите за върховенство на закона, правова държава, равенство, справедливост и човешки права, да потвърдите публично това и да обърнете внимание на факта, че в Република България съществува огромна палитра от неправителствените граждански организации, пишат още организациите. 

В обръщението си те отбелязват, че съдебната власт е независима от останалите две – изпълнителна и законодателна, а българският главен прокурор се избира от независим кадрови орган - Висш съдебен съвет. „В този смисъл опитите за политическа намеса в независимостта на съдебната власт и стремежът за персонална вендета и саморазправа с главния прокурор на Република България от страна на политически, олигархични и икономически субекти са недопустими в демократична страна като България“, се казва в представеното обръщение. 

В него организациите посочват, че твърденията, че „българското общество има нужда от точно такава съдебна реформа – смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси и финансови благодетели, са една опасна публична лъжа“. Българската съдебна власт има проблеми и то редица, но напълно различни от тези на разследвани олигарси, подсъдими и други засегнати от българската прокуратура лица, се посочва още в обръщението. 

Филип Епитропов
511 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ZeЛЕвСКИ

2023.03.22 | 14:50

6
ДОГОВАРЯТ НОВИТЕ ГРАНТОВЕ ОТ НОВИЯ КРАВАРСКИ ПОСЛАНИК
ВИКНЕТЕ

2023.03.22 | 14:15

5
И КАМИЛАТА ЛАВРОВ, ТА ДА СЕ СГОВОРИТЕ ТАЙНИЧКО ОТ СКО ТОВЕТЕ! ИДИ ОТИ!
ТОЯ Е ПОСЛАННИК

2023.03.22 | 14:13

4
НА ЕДНА С ВИ Н СКА ТЕРОРИСТИЧНА БАНДА ПП Е Д Е Р А С ТИ! КОЙ СЕДНЕ НА ЕДНА МАСА С НЕГО, СЪ ЩО!
ВИРУСА НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗАРАЗЕН

2023.03.22 | 14:12

3
СЪБИРАЙТЕ СИ АКЪЛА С КОЙ НЕ НОРМАЛНИК СЕ СРЕЩАТЕ! ... НА ЯХТАТА!
С ВИ НСКИ КО ПЕЛЕТА МРЪСНИ

2023.03.22 | 14:10

2
ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ МИ ПРОДАВАТ?!
КОЙ УБИ КЕНЕДИ?

2023.03.22 | 14:09

1
ЗА КВА ДЕМОКРАЦИЯ СИ С Е Р Е ТЕ ПРЕЗ МУЦУНИТЕ?!

Добави коментар

Водещи новини