Съдът обяви за незаконна стачката на медицинските сестри от болницата в Добрич

  • 15 март 2023 17:02

  • 204
  • 0
Съдът обяви за незаконна стачката на медицинските сестри от болницата в Добрич
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Многопрофилната болница в Добрич е проведена незаконна предупредителна стачка, реши Окръжният съд.

Делото беше заведено от лечебното заведение първоначално срещу 136 от нейните служители, за да се установи законността на предупредителните стачни действия и последвалите ефективни такива. След оттегляне на исковете срещу повечето от ответниците съдът в Добрич е постановил, че действията са били незаконни по отношение на 36 медицински специалисти.  

Медсестри от МБАЛ-Добрич излизат на протест

От събраните по делото доказателства и предвид доводите на страните съдът в Добрич приема, че в болницата е проведена предупредителна стачка по график – с откъсване от работа, а не са били организирани протестни действия в извънработното време на служителите, нито е провеждана символична стачка, както твърдят ответниците. Окръжният съд не споделя и довода, че не става въпрос за стачка по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, защото те протестирали във времето на почивките си. Съдът е установил още, че за да е законна, за стачката е трябвало да има съгласие от поне 259 служители на болницата, предаде БНР.  

Тъй като стачката е обявена за защита интересите на медицинските специалисти, съдът отхвърля предявените искове по отношение на останалите шестима ответници - лекар, четирима санитари и техник.  

Решението на Окръжния съд в Добрич подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативен съд – Варна, а частта, с която производството по делото е прекратено - в едноседмичен срок. 

Мая Йорданова
204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини