Асоциация от Търговище търси дарители за безплатни съдебни дела на пострадали от домашно насилие

  • 15 март 2023 11:50

  • 215
  • 1
Асоциация от Търговище търси дарители за безплатни съдебни дела на пострадали от домашно насилие
© Pixabay

Асоциация „Ная“ от Търговище започна кампания за набиране на средства, с които да бъдат платени съдебни дела за защита на жени, които са в тежка ситуация на домашно насилие. Дарителската инициатива цели да събере 4 800 лева, с които да се покрият разноските на осем жени и техните деца, за да получат мерки за закрила, съобщи координаторът на капанията Нина Николова, предаде БТА. 

„През миналата година чрез подкрепата на дарители в такава кампания помогнахме на осем жени. Платихме над 50 консултации с адвокат и шест съдебни дела по Закона за защита от домашното насилие. Това бяха случаи на тежко насилие, в което имаше реален риск за живота на пострадалите и те се нуждаеха от съдебна защита, но нямаха средства, за да платят за консултации и водене на дело“, обясни Николова.

Инициативата е под мотото „Дари 8 букета от правни услуги на 8 жени, пострадали от домашно насилие!“ и разказва вълнуващата история на една млада жена, спасена от капана на домашното насилие. 

„Тя дойде в нашия център с пеленаче на ръце, само с дрехите на гърба си, бягайки след поредния жесток побой. Страхуваше се, че той ще я намери и ще я убие. Ние й помогнахме да получи съдебна защита. Платихме консултации с адвокат и водене на дело, за да има жената спокойствие за себе си и детето си. Тя заживя при родителите си, получи развод и издръжка за детето. Скоро ще започне работа.“, разказват от Асоциация „Ная“ и призовават доброто да бъде продължено и да се помогне на още жени в подобна ситуация.

Организацията от Търговище беше избрана заедно с други седем за участие в инициативата „8 кампании за 8 март“ на Фондация BCause за набиране на средства от организации, които работят с жени и деца, преживели насилие. Организациите стартираха дарителски кампании, а фондация BCause ще удвои набраните средства от всяка кампания със сума до 3 000 лева от Фонд за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие на фондацията. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.15 | 11:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини