Адвокат: ВСС трябва да се занимава само с проблемите на съда, прокуратурата да си отиде в изпълнителната власт

  • 03 февруари 2023 22:10

  • 528
  • 3
Адвокат: ВСС трябва да се занимава само с проблемите на съда, прокуратурата да си отиде в изпълнителната власт
©
Слушай новината Слушай новината

"Внесоха точно навреме законопроектите, които наричат законопроекти за контрол върху главния прокурор, и това време им стигна, за да приемат въпросните законопроекти на едно четене. При това приеха два взаимно изключващи се законопроекта и как щяха да правят от тях общ законопроект, ми е малко трудно да си представя", заяви адвокатът Емануил Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в основата на всичко стои ГЕРБ, която е управлявала около 12 години.

"Да се гласуват 2 закона, които видимо си противоречат, е абсолютно безсмислено. Законопроектът, който предвижда в момента да бъде изкарано следствието отново от прокуратурата на "Възраждане", звучи безсмислено и промяна, която няма да бъде ефективна", посочи адвокатът Христо Расташки пред Bulgaria ON AIR.

Срокът между двете четения на промените в Закона за съдебната власт и в НПК остава 7 дни

В законопроекта на МС Расташки вижда малко повече смисъл – съдия с ранг на върховен съдия по Наказателно право да стане прокурор към ВКП и да проведе разследване, но е скептичен доколко това може да се приложи практически. По думите на Йорданов много по-лесно ще се решат нещата с преместването на прокуратурата в изпълнителната власт и даване на министъра на правосъдието статут на главен прокурор.

"Не виждам защо следствието трябва да бъде независимо от прокуратурата, при положение че прокуратурата ръководи цялото досъдебно производство и всички, които се занимават с тази дейност, са подчинени на наблюдаващия прокурор в едно дело", каза Йорданов.

"Стигнахме до този абсурд от въртележка от законопроекти, защото реформа би трябвало да се прави от горе надолу, тоест трябва да се започне от ВСС, той е органът, който предлага за назначаване главния прокурор, той е органът, който може да го освободи. Няма как да искаме независима прокуратура, когато част от хората, които назначават главата на прокуратурата, е парламентарна квота от политически партии", посочи Расташки.

Той смята, че за да имаме тотално независима прокуратура, трябва или парламентарната квота във ВСС да бъде намалена, или по друг начин да бъде съставен ВСС, защото не може от политици да бъде избиран главният прокурор и в същото време да бъде политически независим, както и цялата структура под него.

"ВСС трябва да се занимава само с проблемите на съда, прокуратурата да си отиде в изпълнителната власт, само че това нещо никога няма да се случи, защото с всичката апатия на хората и очакващата се ниска избирателна активност, нищо чудно да се събудим през април с парламентарно мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП – и трите партии обичат искрено Гешев, той ще продължи безметежно", отбеляза Йорданов.

Мая Йорданова
528 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.04 | 10:09

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Вили

2023.02.04 | 07:01

2
Мими,защо не отидеш в на майка ти селската потка продажнико мръсен

2023.02.04 | 06:25

1
Няма да ходи в изпълнителнанта власт,,пионки!

Добави коментар

Водещи новини