Окончателно: Няма виновни за смъртта на дете, убито от ток преди 10 години

  • 31 януари 2023 17:52

  • 1048
  • 0
Окончателно: Няма виновни за смъртта на дете, убито от ток преди 10 години
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

10 г. след смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов от с. Копривлен, няма виновни за смъртта му.

Детето бе ударено от ток в двора на училището в селото на 19 май 2013 г., докато играе футбол. Момчето прескочило оградата, за да гони топката, и е ударено от ток.

Разследването установи, че се е скъсал необезопасен кабел от електропреносната мрежа, по който е протичал ток, стигнал и до оградата на училището. Прокуратурата обвини електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов от енергодружеството, че са причинили смъртта на детето поради немарливо изпълнение на занятие.

При обход на електропреносната система месец по-рано те не били констатирали реалното състояние на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 г., а година по-късно Софийският апелативен съд потвърди присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди инцидента друг ученик е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.

Съученик оголил кабела, който уби четвъртокласник?

Делото няколко пъти бе връщано от ВКС, но накрая двамата техници бяха оправдани окончателно. При последното разглеждане върховните съдии приеха изводите от последната петорна експертиза, че първопричина за инцидента е хвърлената тръба, която е ударила два проводника, разрушила е изолацията им и е предизвикала късо съединение. 

Техниците нямат вина, а смъртта на момчето е резултат от наслагване на много фактори, които обаче не са в пряка причинна връзка с бездействие на подсъдимите.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини