Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

  • 30 януари 2023 16:56

  • 437
  • 0
Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, проведено в Министерството на правосъдието днес под председателството на министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо.

„Необходимо е заедно да препоръчаме конкретни мерки за решаването на този сериозен проблем“, категоричен бе министърът и допълни, че е направена подробна справка за припокриването на тези състави и спектърът е широк – от авторско право до пощенски услуги. „Законодателството е и политически процес, за да е ефективно то, трябва ясно да се постави въпросът за решаване и МП се ангажира с това“, подчерта министърът.

Дублирането е неприемливо, приеха членовете на Съвета и набелязаха мерките. В Министерството на правосъдието се създава работна група с участието и на квалифицирани външни експерти, която да предложи критерии за „отсяване“ на престъпленията и нарушенията чрез допълнение към Наказателния кодекс (НК), реши Съветът. Ресорните министерства и институции ще бъдат поканени да дадат становища и предложения за решаването на проблема с дублирането на наказания и нарушения в техните сфери, в определен срок. А протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен на народните представители и политическите сили.

Мерките бяха набелязани по точката: „Обсъждане на изпълнението на Концепцията за нова наказателна политика за периода 2020 – 2025 г., приета от Министерския съвет на 11 май 2020 г.“ Сред мерките в нея е преглед на състави на административни нарушения, включени в системата на НК, както и избягване на дублиране на състави на престъпления и административни нарушения, съобщиха от пресцентъра на МП. 

Определени са НПО-тата, които ще участват в Съвета по съдебна реформа

В Съвета за съдебна реформа участват представители на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Висшия адвокатски съвет, НИП, съсловните сдружения на магистратите, както и на МВР, финансовото министерство, вицепремиера по управление на европейските средства и неправителствени организации. В министерството днес бяха и двама от авторите на Концепцията – проф. Пламен Панайотов и адвокат Даниела Доковска. Припокриването на състави на престъпления и административни нарушения е налице в десетки случаи, изтъкна проф. Панайотов. Той посочи като критерии за преценка кога извършеното е престъпление, а кога административно нарушение „маловажния случай“ и степента на обществена опасност на деянието.

Дублирането е конституционно нетърпимо, то подронва равенството на гражданите пред закона и ражда корупция, категорична бе адвокат Доковска. „Няма върховенство на правото, когато за едни и същи деяния гражданите се преследват по различен ред“, изтъкна тя. Членовете на Съвета бяха запознати и с акцентите от Доклада за Европейските съдебни системи – Издание 2022 г. (данни 2020 г.): ефективност и качество на правосъдието на Европейската комисия за ефективност на правосъдието на Съвета на Европа (SEPEJ).

Последвайте канала на

Филип Епитропов
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини