Заради златните паспорти: Стамен Янев е привлечен към наказателна отговорност

  • 24 януари 2023 17:12

  • 1121
  • 1
Заради златните паспорти: Стамен Янев е привлечен към наказателна отговорност
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба, съобщиха от СГП.

През м. февруари 2022 г. във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от народен представител от „Движение за права и свободи“, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.  

Стамен Янев: Освобождаването ми като шеф на БАИ няма нищо общо със "златните паспорти"

С постановление от 7.02.2022 г. на прокурор при СП е образувано досъдебно производство, което след промени със ЗИДЗСВ, ДВ,бр.32 от 26.04.2022 год. е прието по компетентност от СГП. След събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК, на 20.01.2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлечен Ст.Я. като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.

Теодора Павлова
1121 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Равносметката

2023.01.25 | 02:31

1
10000 паспорта издадени на руснаци, предимно от ГРУ х 5,000 евро пърчето, това са 50 млн. евро. Горе долу още толкова за други националности, минимум 80 млн. евро струва цялата баница. Този от снимката е лапнал от баницата само 1,2 млн. А, останалите??? Резултата е ясен, ала-бала и след месц замитане под килима.

Добави коментар

Водещи новини