Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста германски гражданин, издирван 11 години от Полша

  • 26 декември 2022 17:52

  • 1003
  • 0
Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста германски гражданин, издирван 11 години от Полша
© Getty (архив)

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" за Робeрт П. (роден в Полша, с германско гражданство), въз основа на получена Европейска заповед за арест от 15 февруари 2011 г. на Окръжен съд гр. Лодз, Република Полша, до приключване на производството по екстрадиция.

Със заповедта се иска мъжът да бъде предаден за доизтърпяване на оставащо наказание "лишаване от свобода" от една година и девет месеца, наложено му с влязла в сила присъда на 21 януари 2005 г. на Районният съд в Лодз, Р. Полша.

Мярката ще се търпи с режим на обвиняем в затвора в Бобов дол. Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд – София, съобщиха от съда.

Мъжът (48 г.) е задържан на 23 декември, а днес съдът в Кюстендил гледа делото за мярката му за неотклонение, казаха за БТА от съда.

По делото е установено, че по отношение на Робeрт П. е налице присъда, с която му е наложено общо наказание две години и 10 месеца "лишаване от свобода" за незаконно присвояване на чуждо имущество и за укриване на документ, извършено при условията на опасен рецидив.

Наложеното му наказание е за това, че е наел и не е върнал моторно превозно средство на стойност 27 483 злоти от фирма за отдаване на автомобили под наем. От това наказание той е изтърпял една година. През 2010 г. полските власти са установили, че той се намира в Германия, като информацията за адреса му е дадена от родителите му. Давностният срок на присъдата изтича през 2030 г., стана ясно още по делото.

По време на заседанието адвокатът на чуждия гражданин е посочил, че повече от 11 години той не е имал други провинения, като през това време е обиколил цяла Европа като шофьор. По делото е установено безспорно, че става въпрос за един и същи човек, въпреки, че в документа за самоличност и в европейската заповед за арест мъжът е записан с две различни имена - бащиното и фамилното му име.

Оставиха в ареста мъжът, наръгал кучето си и заплашил да убие жена си

Последвайте канала на

1003 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини