ЕК не коментира уволнението на съдия Мирослава Тодорова

  • 12 юли 2012 15:49

  • 1288
  • 2
ЕК не коментира уволнението на съдия Мирослава Тодорова
©

Европейската комисия не взима отношение към отделни случаи, заяви говорителят на комисията Марк Грей на пресконференция, попитан за становище по повод днешното решение на Висшия съдебен съвет в България да уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.

В принципен план той посочи, че независимостта на съдиите и приложението на дисциплинарни мерки са един от въпросите, разглеждани от експертите на ЕК, изпратени в София по повод изготвянето на предстоящия доклад за нашата страна по механизма за сътрудничество и оценка. Той добави, че въпросът е свързан и с възможността за обжалване на подобни решения пред Върховния административен съд. ЕК нееднократно е отбелязвала, че е необходимо спазването на независимостта на съдебната система, заяви говорителят. В отговор на въпрос дали този случай ще бъде взет предвид при изготвянето на доклада, чието утвърждаване предстои на 18 юли, Грей посочи, че текстът ще бъде изготвян до вечерта преди деня на разглеждането на документа от еврокомисарите.

На пресконференцията темата за предстоящите доклади на ЕК по механизма за България и за Румъния бе обвързана и със събитията в Букурещ, както и с днешното посещение в Брюксел на румънския премиер Виктор Понта. Говорителят на комисията Пиа Хансен посочи, че по-късно днес предстои председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да приеме Понта, от когото очаква да се увери, че румънските власти прилагат не само буквата, но и духа на законите. Съществуват много въпроси - някои от тях са юридически, други са технически и преди да сме чули премиера, е рано за оценки, заяви Хансен.

По нейните думи основна тема на тревогите на комисията са правоприлагането и независимостта на съдебната власт в Румъния. На въпроси може ли да бъдат предприети наказателни процедури срещу Букурещ, тя заяви, че такава принципна възможност съществува в правото на ЕС, но проблемните сфери в случая и без това са поставени под наблюдение чрез механизма за сътрудничество и оценка

Последвайте канала на

БТА
1288 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕРАЗБИРАЩ

2012.07.14 | 20:59

2
Вероятно бавенето на дела е вид бизнес! Аз получих писмо с което ме уведомяват че прекратяват дело от 1994год!

2012.07.12 | 19:58

1
ВСИЧКИ ОТ ТАЯ СИСТЕМА НА ВЪЖЕТО

Добави коментар

Водещи новини