Гешев сезира Зарков заради частичната отмяна на наредба за възнагражденията на вещите лица

  • 15 декември 2022 10:04

  • 397
  • 1
Гешев сезира Зарков заради частичната отмяна на наредба за възнагражденията на вещите лица
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Главният прокурор се обърна с писмо до служебния министър на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо с искане за становище във връзка с решение на Върховния административен съд (ВАС), с което частично е отменена Наредба №2 от 29.06.2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Решението на съда е в сила от 02.12.2022 година.

В писмото се посочва, че отмяната на по-голяма част от текстовете на наредбата поставя редица въпроси, свързани с назначаването на експертизи, включително по досъдебни производства, както и въпроси относно изплащането на възнагражденията, които очакват своевременно решение.

След произнасянето на ВАС остават в действие само чл.1, ал.1, т.4, чл.16, ал.2, чл.22 и Глава шеста от Наредбата за вещите лица. По-голямата част от тези текстове се отнасят до Единния регистър на вещите лица и данните, които се въвеждат в него. 

Гешев: Народът е обезверен, дължим повече на хората

В резултат на отмяната на останалите разпоредби възникват следните въпроси - следва ли да се извършва плащане за експертизи, възложени и приети по надлежния ред преди 02.12.2022 г., когато решението на ВАС влиза в сила и как трябва да се процедира в случаите, когато експертизите са възложени по-рано, но към 02.12.2022 г. не са приети от съответния компетентен орган. За ефективната работа по дела от съществено значение е по какъв ред и при какви условия ще се определят възнагражденията на вещите лица за експертизите, възлагани след отмяната на Наредба №2.

В писмото на главния прокурор се посочва, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК) последиците, възникнали от отменен подзаконов акт, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от 3 месеца от влизането в сила на съдебното решение. 

„Позицията на министъра на правосъдието е от важно значение за своевременното и правилно уреждане на отношенията с вещи лица“, пише в писмото до служебния министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо.

Следва да се има предвид, че за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, гражданите могат да предявяват искове за обезщетения, се отбелязва още в писмото. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.15 | 13:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини