Съветът на Европа: България разработва дългоочаквана реформа за осигуряване на ефективни разследвания

  • 14 декември 2022 11:53

  • 308
  • 2
Съветът на Европа: България разработва дългоочаквана реформа за осигуряване на ефективни разследвания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съветът на Европа публикува днес на сайта си новина от заседанието на Комитета на министрите, проведено от 6 до 8 декември т.г., във връзка със системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и липсата на независим механизъм за разследване на главния прокурор, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Съобщението гласи:

„На заседанието си по правата на човека от 6 до 8 декември Комитетът на министрите на Съвета на Европа разгледа групата дела „С.З. и Колеви срещу България“, които се отнасят основно до системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и до липсата на независимост на наказателните разследвания по отношение на главния прокурор.

Комитетът приветства изготвянето през ноември 2022 г. на законопроект, в който се предлага важна, дългоочаквана реформа на наказателнопроцесуалното право и гаранции за независимостта на разследванията, отнасящи се до главния прокурор или неговите заместници. Комитетът приветства няколко изменения, по-специално това, което се отнася до въвеждането на съдебен контрол върху прокурорските откази за образуване на досъдебно производство за определени категории престъпления, и прикани властите да пристъпят към тяхното приемане. 

Съветът за върховенство на правото отчете: Започна изпълнение на мерките по препоръките на ЕК

Комитетът приветства и предложенията относно правилата за разследване срещу главния прокурор или неговите заместници, които като цяло изглежда отговарят в максимално възможна степен, в рамките на съществуващата конституционна рамка, на Междинната резолюция на Комитета от 2019 г.1 Той насърчи България да продължи да работи по тези важни промени, които предвиждат, наред с другото: надзор върху разследването от страна на висшестоящ съдия, назначен за ad hoc прокурор; правила, задължаващи парламента да не избира, по-специално, магистрати от прокуратурата за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС); нови правила за временно отстраняване и освобождаване от длъжност на главния прокурор, вдъхновени от препоръките на Венецианската комисия, за да се намали влиянието му върху ВСС. В същото време Комитетът насърчи властите да обмислят възможни подобрения на горепосочените изменения. Той също така ги призова да анализират дали е необходимо, на следващ етап и след подходящи консултации, да се подобри допълнително механизма относно разследването срещу главния прокурор или неговите заместници чрез изменение на Конституцията, за да се преодолеят ограниченията, дължащи се на конституционни пречки.

И накрая, като отбеляза, че Народното събрание все още предстои да избере нови членове на ВСС, Комитетът настоятелно подчерта необходимостта този избор да се проведе по начин, който ефективно да намали влиянието на главния прокурор върху новия ВСС.

Делата ще бъдат разгледани отново през март 2023 г.".

Филип Епитропов
308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ха,ха

2022.12.14 | 12:20

1
33 години едни и същи номера.
PaulaFox

2022.12.14 | 13:22

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини