Съветът за върховенство на правото отчете: Започна изпълнение на мерките по препоръките на ЕК

  • 05 декември 2022 14:08

  • 193
  • 1
Съветът за върховенство на правото отчете: Започна изпълнение на мерките по препоръките на ЕК
© МС
Слушай новината Слушай новината

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в ЕС за 2022 г., съобщиха от правителствената информационна служба. 

Това отчетоха представители на различни институции на второто заседание на Съвета за прилагане на националния координационен механизъм за върховенство на правото, проведено днес в Министерството на правосъдието. Негови съпредседатели са министър Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, на заседанието дойдоха вицепремиерът Иван Демерджиев, председателят на ВАС Георги Чолаков, Галина Тонева от ВКС, зам.-главният прокурор Даниела Машева, главният инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова, Антон Славчев от КПКОНПИ, главният секретар на МС Красимир Божанов, представители на министерствата на финансите и на културата. Присъстваха и членове на Гражданския съвет.

От Висшия съдебен съвет (ВСС) посочиха предприетите действия за приключване на обявени конкурси във ВКС, административните и окръжни съдилища, както и своевременното насрочване на нови – например за апелативните съдилища. От Инспектората към ВСС бе отчетено изготвянето на анализи по Кодекса за етично поведение на магистратите. 

Министърът на правосъдието: Рюте да внимава, казаното от него не е позицията на Европа

Акцент на заседанието бе темата за медийния плурализъм и свободата на словото, както и необходими промени в наказателното и гражданското законодателство и др. Всички предложения ще бъдат детайлно обсъдени в междуведомствен формат с участието на гражданския сектор, конкретните решения ще се предлагат на Съвета. В парламента вече са и изменения в НК, свързани с обидата и клеветата срещу висши длъжностни лица.

Единодушно членовете на Съвета настояха министър Зарков да инициира промени в постановлението на МС за неговото създаване, така че да бъде включен и представител на Висшия адвокатски съвет. „С удоволствие ще изпълня това решение!“, отговори министърът.

Конституирането на този Съвет като вътрешен механизъм за контрол и наблюдение „един над друг“ има голяма роля за сваляне на наблюдението над България от ЕК, подчерта Крум Зарков. Оперативната дейност трябва да продължи, тя е и в интерес на българските граждани, подчерта министърът. Утре ще се проведат разговори на техническо ниво между ЕК и българските институции за изпълнението на препоръките от втория годишен доклад.

Филип Епитропов
193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини