Гешев: Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи

  • 02 декември 2022 15:15

  • 425
  • 1
Гешев: Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във пред студенти и преподаватели от УниБИТ, 02.12.2022 г.:

Правова държава, върховенство на закона, разделение на властите, демокрация - тези думи, за съжаление, в България се възприемат като клишета от голяма част от гражданите. Те започнаха да се употребяват не с разбиране какво точно означават, а за постигане на определени конюнктурни или политически резултати. Това обаче са основни принципи на демокрацията, стълбове на държавата.

Може да бъде изображение с 4 души

Демокрацията, особено в страна като България, е изключително крехка и много лесно може да се пропука. Начинът да не загубим това, което смятаме за дадено, е всеки ден да се борим и да поддържаме тези демократични принципи. Те крепят основата на нашата държава като част от европейското семейство.

Главният прокурор Иван Гешев ще открие Международна конференция „STOP HATE SPEECH“

Върховенството на закона е по-стабилно при някои наши европейски партньори, защото те са имали много повече време да развиват, да налагат тези принципи. Имаме проблем със спазването на правилата и с работата в екип. В наш интерес е да наблягаме на спазването на правилата, а не да оцеляваме поединично и да просперираме поединично. Как може да живееш добре в държава, в която 90% от хората около теб не се чувстват добре и не живеят добре?

Важна е гражданската енергия. Няма как да постигнем резултатите, които всички искаме, без да искаме от държавата това, което ни дължи - правова държава, справедливост, сигурност за всички.

Може да бъде изображение с 3 души и изправени хора

В България, за съжаление, разделението на властите се абсолютизира. Ние имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени.

Главният прокурор иска наказания за шофьори, които откажат проба за алкохол и наркотици

Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт под формите на пропагандирани реформи. Като юрист виждам закони, които се правят, не за да имат определен резултат в интерес на гражданите и борбата с престъпността, а постигане на някакви краткосрочни политически цели - овладяване на прокуратурата, смяна на главен прокурор, председател на ВКС и на ВАС.

Гешев: Асоциацията на прокурорите показа емпатия към проблемите на българските граждани

Историята е показала, че политическата намеса в съдебната власт, води до репресии, до фатален ефект.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
425 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.02 | 15:40

1
Тревожи ни бездействието на тоя тулуп за престъпленията на тиквено-башибозушката мафия.

Добави коментар

Водещи новини