Министър Зарков с информация за правните закони, свързани с Плана за възстановяване

  • 26 октомври 2022 11:37

  • 320
  • 1
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Току-що МС одобри три нови закона, подготвени от Министерство на правосъдието, които са част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да се възползваме от втория транш по този план. Това съобщи служебният правосъден министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо.

„Първият – Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове като основна предпоставка за създаване на имотен регистър. Освен че е ангажимен по Плана за възстановяване, този въпрос виси в българското публично пространство вече от 20 години. Вторият – Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се предвижда въвеждане на задължителна съдебна медиация за производствата по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума основно за спорове, свързани със семейните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната собственост - въпроси, които тровят българските граждани и които по-ефиктивно биха били решавани с този способ“, информира той.

„МС одобри законопроект, изготвен от МП, за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С това се създава разследващ орган, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Предвиждаме гаранции, за да може този орган да не се употребява нито като бухалка, нито като чадър“, каза още Зарков.

„За да се случи това, предлагаме той да се конституира, като се намесят различни органи, които да излъчат членове в тази комисия – НС, президентът и върховните съдилища“, допълни още той.

Министерство на правосъдието предлага специална агенция да разследва високите етажи на властта

Той уточни, че се предвижда независимост на разследващите вътре в този орган, за да няма влияние върху тяхната работа: „искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели, затова предлагаме той да се председателства по ротационен принцип – от петте членове всеки с по една година. Така всеки ще знае, че друг председател ще поеме неговата работа.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 13:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини