Над 22 млн. лева е платила България по дела в Страсбург

  • 25 октомври 2022 12:53

  • 525
  • 1
Над 22 млн. лева е платила България по дела в Страсбург
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Над 22 млн. лева обезщетения е платила страната ни по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 1500 са съдебните акта, свързани с България, по които се е произнесла институцията. От тях осъдителните решения са 754.

Данните са за периода от първото осъдително решение по делото "Луканов срещу България" през 1997 г. до днес. Те бяха представени от правосъдния министър Крум Зарков на конференция, посветена на 30 години от приемането на България в Съвета на Европа и ратифицирането на конвенцията за защита правата на човека.

На нея участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, шефката на КС Павлина Панова, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович - Бурич, външният министър Николай Милков омбудсманът  Диана Ковачева, конституционни съдии, магистрати, правозащитници, адвокати, преподаватели.

Румен Радев: Човешките права не са даденост

Един от въпросите, които беше поставен, е за индивидуалната конституционна жалба, която у нас още не е въведена. 

Според държавния глава един от механизмите за защита на правата на човека е разширяване на достъпа до Конституционния съд, а именно въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. 

Колкото по-пряк е достъпа на физическите и юридическите лица до Конституционния съд, толкова по-голяма е вероятността КС да се превърне в ефектимен гарант за правата на човека, обяви шефката на съда Павлина Панова.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 14:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини