Крум Зарков: Искаме да чуем гласът на следователите за избора на директор на НСлС

  • 26 септември 2022 10:20

  • 1234
  • 15
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Току-що разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС вече са упражнили правото си на номинация в процедурата за избор на нов директор на националната следствена служба, започната миналата седмица от Висшия съдебен съвет. Такова право има и министърът на правосъдието. Нашият проход ще е друг – ценейки професионализмът на следователите, искаме да чуем техният глас, преди да решил дали да упражним правомощието си на номинация. Изборът не трябва да се оставя само в ръцете на политици. Това заяви служебният правосъден министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо на брифинг пред медиите.

„Нашият призив е в следващите две седмици, когато могат да се правят тези номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса“, каза още той.

„В следващите два дни ще се проведе у нас мисия на Венецианската комисия. Експерти ще обсъдят с Министерство на правосъдието, с ръководството на прокуратурата, с членовете на ВСС и политически партии проекти на два закона – единият за наказателно преследване на главния прокурор, както и възможността за обжалване на отказите от образ на досъдебно производство. Освен това, комисията ще обсъди с нас и с други Законът за съдебната власт. Тя ще бъде тук само след няколко минути, след което министерството организира срещи с хората, с които те са заявили, че искат да говорят, за да затвърдят своето крайно становище“, каза още той.

На въпрос как си си представя гласът отдолу, той заяви: „Аз не бих се поколебал да внеса кандидатурата на следователите. Те могат да свикат общо събрание, както съдиите направиха преди време, излъчвайки кандидат за председател на Върховния касационен съд. Законът за съдебната власт дава възможност на съдиите това, но не я отнема от следователите. Министерството може да направи така, че да внесе кандидатурата, ако е необходимо.“

„Няма да се поколебаем да упражним нашето правомощие, но не е самоцел, няма да го направим ей така. Ролята на Министерството на правосъдието – тази роля ние я представяме на професионалната общност и ще работим в синхрон“, каза още той.

Крум Зарков предложи промени в Наказателния кодекс

„Антикорупционният закон ще бъде качен за обществено обсъждане и ще се обсъди в сряда в съвета за продължаване на съдебната реформа“, информира Зарков.

В Пловдив утре ще се състои събиране, на което Зарков ще присъства заедно с директори на затвори. Тези в затворите, които имат право да гласуват, ще могат да го направят, поясни той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1234 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2022.09.26 | 13:49

15
,, Гласът на България'' -пропаганда на лесбийки и украйнки ПАСНА НИИИИИ Долу ръцете от нашите деца!!!

2022.09.26 | 13:47

14
Алоооуу насочи се към,, Гласът на България'' -пропаганда на лесбийки и украйнки ПАСНА НИИИИИ Долу ръцете от нашите деца!!!
лора палмър

2022.09.26 | 13:28

13
!!! Дана Ашбрук: биография и избрана филмография !!!
Идиотизъм в действие

2022.09.26 | 13:16

12
А нещо с три букви не искаш ли,кретен??!!Ти си назначен, а не избран за министър,смръдльо!!Има решение на КС и това не е на дядо ти времето,изродче

2022.09.26 | 13:06

11
Докато има комунисти във власта, като Крум Зарков, Родината ни ще страда много
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.09.26 | 12:28

10
ШУШУМИГАТА ЗАРКУ СЕ ИЗКАЗВА ПППОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТЕН ..., КОЕТО Е АМОРАЛНО, ДИСКРИМИНАЦИОННО , НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКО ...
Поредния

2022.09.26 | 11:06

9
Хомосексуалист, във властта.
ДАМАДЖАНА РАШО

2022.09.26 | 10:49

8
..НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СЕКТАТА НА ВЕРА ИВАНОВА , МАЯ ГАЛЕВА И ОНАЯ РИЖАВАТА ГГРОЗОТИЯ - ДОРИ И ЗАБРАВИХ ИМЕТО ..., ТИЯ СЕКТАНТИ СА ПОРЪЧАЛИ ЗАРЯТА ПРИ ПРОИЗВОЛА И ПИЯНСТВОТО НА РАШО ДАМАДЖАНЪ И КИРУ ЛИТМУСА , ПРИ АРЕСТА НА БОЙКО В БАНКЯ ....,ЗАРЯ ПОРЪЧАЛИ ...ТИЯ УУРУУДИ ОТ СЕКТАТА НА ГАЛЕВА ..
ДАМАДЖАНА РАШО

2022.09.26 | 10:47

7
..НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СЕКТАТА НА ВЕРА ИВАНОВА , МАЯ ГАЛЕВА И ОНАЯ РИЖАВАТА ГГРОЗОТИЯ - ДОРИ И ЗАБРАВИХ ИМЕТО ..., ТИЯ СЕКТАНТИ СА ПОРЪЧАЛИ ЗАРЯТА ПРИ ПРОИЗВОЛА НА РАШО ДАМАДЖАНЪ И КИРУ ПРИ АРЕСТА НА БОЙКО В БАНКЯ ....
РАШО ДАМАДЖАНЪ

2022.09.26 | 10:42

6
КРУМЕ , ТИ СИ НА ПЪТ ДА СЕ ИЗЛАГАШ КАТО ПИЯН СЛЕДОВАТЕЛ КАТО ДАМАДЖАНЪ, КОЙТО НЯМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ ,А ФОРМА НА ИЗРОДИЛА СЕ ВЪВ ВРЕМЕТО ЛАМЯ , КОЯТО ПИЕ САМО АЛКОХОЛ , А НЕ ВОДА ..И ЯДЕ ХОРА В ЛАГЕРА В БЕЛЕНЕ ..

Добави коментар

Водещи новини