След седмица КС ще излезе с решение по казуса с мандата на Инспектората към ВСС

  • 19 септември 2022 12:31

  • 243
  • 0
След седмица КС ще излезе с решение по казуса с мандата на Инспектората към ВСС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Конституционният съд ще реши на 27 септември дали е допустимо по Конституция да се преустанови дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за неопределено време поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание. Това става известно от информация, публикувана на сайта на съда.

Също така КС трябва да даде отговор на въпроса дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере кой да заеме позициите им.

Искането за тълкуване на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

На 15 септември министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков коментира темата с мандата на ИВСС. Той обвърза предстоящото решение на КС по казуса с това как ще работи Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Към момента за членове в новия състав на ВСС са избрани представители единствено от професионалната квота (съдийка и прокурорска), но не и от парламентарната, която се състои от 11 души. 

Въпросът с мандата на ВСС тепърва ще поставя проблеми. Имаме план за всяка ситуация, за да не допуснем по-сериозна криза от тази, която съществува, посочи Зарков и допълни, че няма как съдебната система да работи без ВСС. По думите му това е много сериозен проблем. Под въпрос е и дали съветът може да функционира при изтекъл мандат, каза правосъдният министър. 

Има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система, смята представляващият ВСС

Преди дни в интервю за БТА представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев коментира, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система, тъй като няма избрани членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите обжалват избора на свои представители, а Конституционният съд още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на ситуацията.

„Изтичането на мандата на 3 октомври, без да има избор на нови членове, би било тотално парализиране на работата на цялата съдебна система. Няма да има кой да гласува възнаграждения, няма да има кой да назначава и освобождава, да премества магистрати. Няма да има кой да подготви бюджета на съдебната система“, каза Магдалинчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини