Едвин Сугарев: От делото "Октопод" ще се види има ли правосъдие у нас

  • 03 юли 2012 10:09

  • 1021
  • 1
Едвин Сугарев: От делото "Октопод" ще се види има ли правосъдие у нас
©

Ако Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна бъде освободен, се страхувам че ще бъда принуден да си търся друго място за пребиваване, каза Едвин Сугарев в разговор с гост-водещия Огнян Стефанов, в "Гореща точка" на TV 7.

Досегашният ход на процеса беше доста позитивен и прокурор Костов, който се занимава с това дело, си беше свършил добре работата, задържайки Алексей Петров зад решетките. Безпокои ме, че продължава прекалено дълго и може би се изчакват следващите избори, защото това дело е политическо зависимо, заяви Сугарев.

Според него, при различна политическа среда процесът може да забоксува. Все пак, имаме подсъдим, който е посредник между мафията и държавната власт и очевидно е протеже на БСП. Делото "Октопод" изобщо не е плод на политическа репресия, става въпрос за едно изцяло криминално дело, но е с политически контекст, добави той.

Според него, разтеглянето във времето, води до загуба на интерес на публиката към този важен процес, а от неговия изход ще се докаже дали в България има правосъдие, или не.

Има комбиниран натиск върху свидетелите, от една страна легален, чрез завеждане на дела за клевета и, от друга страна, чисто криминален - чрез директен натиск срещу свидетели. Обвиняемите имат много способи да се защитят, но свидетелите и жертвите на престъпленията остават беззащитни. Те не могат да разчитат за защита на структури, в които и престъпният свят има своето влияние, каза Сугарев.



"Само преди 5-6 години подобен процес беше невъзможен, което е доказателство, че хората вече не искат да мълчат. Това е голяма крачка. Проблем е че няма гражданско общество, има някакви наченки, които сега се създават. Не можеш да стоиш тихо и мирно на мястото, необръщайки внимание на това, което става около теб.



Във връзка със семинара, провел се в Брюксел, за свобода на словото, Едвин Сугарев каза, че е комично и трагично именно медии близки до Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна да говорят за свобода на словото. "По голямо падение на българската журналистика няма, не напразно в много класации по свобода на словото се нареждаме редом до някои африкански страни", констатира той.



Ако Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна бъде освободен, се страхувам че ще бъда принуден да си търся друго място за пребиваване, каза Едвин Сугарев.



Подобни неща от страна на гангстерите не се забравят, единственият начин да излезеш с достойнство, е да продължиш до край и да кажеш цялата истина, дори и с риск за живота си, заяви той.

Последвайте канала на

1021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kita

2012.07.03 | 21:03

1
spored men sugarev i ustinov pravqt 3-ka s barekov...ama zdravo 6ibane

Добави коментар

Водещи новини