Операция "Цигарджии" предотвратила щети за над 2 млн. лв.

  • 29 юни 2012 15:39

  • 1103
  • 1
Операция "Цигарджии" предотвратила щети за над 2 млн. лв.
©

С операция „Цигараджии” са предотвратени щети за над 2 милиона лева, информира на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Той подчерта полезността на идеята за специализираните юрисдикции.

„В това разследване се оказа, че има три отделни дела в цялата страна, в три различни прокуратури, за отделни обвиняеми, които са в една обща престъпна група. И, ако не съществуваха специализираните юрисдикции, най-вероятно тези три отделни дела щяха да приключат отделно, без колегите да знаят за другите производства в другите прокуратури, най-вероятно щеше да има минимални условни присъди. Благодарение на единното, специализирано разследване заедно с колегите от МВР ние успяхме да идентифицираме делата, да ги обединим”, коментира Костов.

Прокурор Даниела Попова посочи, че са обвинени седем души. Предстои събиране на доказателства и за други лица, участващи в групата. Двама са ръководителите на престъпната група.

В първия случай във Варна са намерени около 650 000 кутии цигари на стойност около 2.5 млн. лв., от които спестеният акциз за държавата е 1.3 млн. лв., обясни прокурорът. Вторият случай е на засечен ТИР, в който са намерени над 650 000 кутии на стойност 4.5 млн. лв., от които 2.5 млн. лв. е спестеният акциз. Установили сме участниците. Има разпитани много свидетели.

Георги Владимиров - Фози не е спирал да се занимава с „внос” на цигари. Основната му роля е била да предпазва ТИР-овете, които са влизали от Гърция, и е осигурявал коридор през границата, посочи Попова.
Другият ръководител Асен Поборников е организирал цялата дейност на престъпната група.

„Борислав Манджуков е финансирал операциите, знаел е за какво става дума, участвал е активно в действията на тази организация. Имаме проследяване на финансови средства”, каза прокурорът.

Данни за групата има от 2011 г. Внасяли са цигари без бандерол.

„Ефектът от задържането на митническия началник го усетихме и на друго място. Вчера колеги от следствения отдел бяха в Благоевградски район за процесуални действия по друго дело. Посещавайки митницата установиха, че няма никакъв митничар. Така и не откриха никого. Това е последица от задържането на Георги Владимиров”, коментира Светлозар Костов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.06.29 | 22:22

1
На такава стоиност дали наистина ще продадът тези цигари и ще изкарът тези пари?

Добави коментар

Водещи новини