Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Цветан Василев

  • 10 август 2022 12:27

  • 10852
  • 10
Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Цветан Василев
© Interpol

Подсъдимият Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, информацията беше потвърдена за БТА от адвоката на Василев Константин Симеонов. Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговаря на изискванията на Интерпол.

Считано от 5 август Цветан Василев вече не се издирва с червена бюлетина. Решението е взето, след като Василев е поискал  организацията да преразгледа случая му. Справка в сайта на Интерпол показва, че снимката на Цветан Василев от списъка с издирваните лица е свалена. 

Цветан Василев няма да бъде върнат в България

Преди около две години издирването на съпругата и дъщерята на Василев също беше спряно. „Интерпол прие, че престъплението, за което ги обвиняват, не е престъпление по критериите на организацията, такава е формулировката и сега при Цветан Василев. Това е шамар за прокуратурата“, каза Симеонов. Той добави, че делата на Антоанета и Радосвета Василеви все още са в прокуратурата на ниво досъдебно производство и „никой няма намерение да ги приключва“. Според него делата срещу тях могат да стоят на този етап в прокуратурата, докато не изтекат давностните срокове, които са много дълги за съответните престъпления.

По думите на адвокат Симеонов семейство Василеви се намират в момента в Сърбия и теоретично могат да пътуват вече извън страната, но не и в държави, част от Европейския съюз.

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина. На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол".

Според адвокат Симеонов най-вероятно Европейската заповед за арест на Василев е все още в действие. Той обаче отбеляза, че тези заповеди се издават от прокуратурата без съдебен контрол и припомни, че има решение на Европейския съд за правата на човека по тази тема.

Делото срещу Василев започна в Специализирания наказателен съд през 2018 г., докато той се намираше в Сърбия. През май т.г. стана известно, че сръбските власти окончателно са отказали да екстрадират подсъдимия в България. Причината, според адвокат Константин Симеонов, е не само на основание, че му е предоставено политическо убежище, а и защото не виждат основание за екстрадиция и виждат, че делата, които се водят в България срещу Василеви са с „политическа насоченост“.

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният главен прокурор Иван Гешев. Малко след като делото влиза в Специализирания съд, той бе избран за ръководител на Спецпрокуратурата. По делото подсъдими са 18 лица, а обвинителният акт е над десет хиляди страници. Делото все още продължава.

Радина Лазарова
10852 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Станимир

2022.08.12 | 14:47

10
Цветан Василев винаги ще си остане престъпник, дори и да не е издирван от Интерпол!
nn

2022.08.10 | 14:07

9
pedalska rabota interpol izdirvali cvetan vasilev a i decata ot gradinata znaiat tce toi se namira vav sarbia
Hare Krishna

2022.08.10 | 13:38

8
Бог да го Богослови и смърт За Пеевски и тиквата
Гост

2022.08.10 | 13:31

7
Е защо да го издирват, нали е обвинен само за 100 престъпления, тук съдят само голтаци с една две кражби
!!!

2022.08.10 | 12:46

2
Колкото и да триете, Бръснатата Кратуна без Каскета е аи позор! Срам и позор за България! Отново се доказа като закрилник на мутри и мафиоти, разбирай - на сарайско-банкянската престъпна пасмина! Да, позор е!
stefanos

2022.08.10 | 13:18

6
Извинете, но сте малко в грешка. Преследвачите на Цв. Василев бяха преследвани от ПП. Сего може и В. Божков да бъде оневинен. Все добри хора.... И тези като Мбаджо, които се обаждаха на Христо Иванов по време на нагласените протести. Все хора чисти като вода от планински ручей

2022.08.10 | 13:16

5
СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СВИДЕТЕЛСТВА СРЕЩУ БОКО И КОМПАНИЯ?
Диди

2022.08.10 | 13:04

4
Ефекта на Промяната всички олигарси са канонизирани за светци.
Иван Боянов

2022.08.10 | 12:53

3
Какво значи "Издирване от Интерпол", при положение, че всички знаехме, че е в Сърбия и медиите му вземаха интервюта всеки ден? Издирват се безследно изчезнали престъпници, а не хора живеещи в хотел в центъра на Белград.
само да питам

2022.08.10 | 12:34

1
имаше ли изобщо такава банка или си я измислихме!??!

Добави коментар

Водещи новини