Четирима от обвинените за търговия с кръв остават в ареста

  • 13 юли 2022 17:06

  • 502
  • 0
Четирима от обвинените за търговия с кръв остават в ареста
© Unsplash
Слушай новината Слушай новината

Днес, 13.07.2022 г., Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка на неотклонение за четирима от обвинените от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв, съобщиха от държавното обвинение.

На двама от привлечените за участие в престъпното сдружение съдът определи „домашен арест“. С постановление на наблюдаващия прокурор на един от обвиняемите е определена мярка „гаранция в пари“ в размер на 5000 лв. поради влошено здравословно състояние.

Седмината бяха задържани на 11.07.2022 г. в София при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. На 12.07.2022 г. им бяха повдигнати обвинения за това, че от януари 2019 г. са набирали лица с цел да бъдат използвани за отнемане на кръв (престъпления по чл. 321, ал.3 и чл. 359г, вр. с чл. 359а от НК). Участници в групата набирали купувачи пред центровете за трансфузионна хематология в столицата. След като имали „клиенти“, те довеждали предварително уговорени донори срещу сумата от 50 до 100 лв. за една кръвна банка. Давали им бележка с името на човека, в полза на когото да се извърши кръводаряването, както и болничното заведение, в което се намира. На донорите плащали след като получавали документите за дарение. Впоследствие ги продавали на „клиенти“ на цена от 350 до 600 лева за банка.

Спецакция за търговия с кръв в столицата, има задържани

Специализираната прокуратура поиска от съда да определи най-тежката мярка за неотклонение за шестима от обвиняемите поради тежестта на извършените от тях престъпления, наличието на опасност да се укрият и да извършат престъпление, както и продължителния период на престъпната им дейност.

За този вид престъпна дейност законът предвижда наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да наложи и отнемане на част или на цялото им имущество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини