ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

  • 07 юли 2022 23:05

  • 6147
  • 13
ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха "против". Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във не участва в гласуването. На заседанието не присъстваха председателите на двете върховни съдилища.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутрина и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт. 

ВСС дебатира дали да острани главния прокурор предсрочно: Поредни остри реплики

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във сутринта. И продължи, че целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно".

Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи нормално институции, в интерес на българските граждани и на България, коментира Гешев. 

Според главния прокурор "съдебна реформа" е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. "Съдебна реформа" е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той. 

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова изрази очакване сутринта Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пред медиите тя посочи още, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения. 

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил. Министърът отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Преди началото на заседанието, в залата за заседания, главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във пожела успех на Надежда Йорданова. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него.

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

Десет часа по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с дебатите по искането за отстраняване, предаде БТА. 

За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, каза Гешев в края на дебата.

В рамките на дискусията бе засегната и темата с наказанията на причинителите на тежки катастрофи. Повод за това бе скорошната катастрофа в София, както и предложения на Гешев, направени преди време по посока на по-тежки наказания.

Членът на ВСС Вероника Имова заяви, че законодателят трябва да помисли в тази посока, за да се прецени дали през по-тежки наказания, отнемане на автомобила или увлечение на глобата, ще има превенция.

Мая Йорданова
6147 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Църхо и Страхота

2022.07.08 | 22:27

13
Аааахахахаахххаааахахахааааа тъпите кумунюнгери немогат да го бутнат. Аааахахахаахххаааахахахааааа. Сменете похватите ,примери (1945-2007 ) много.
Браво на ВСС

2022.07.08 | 00:08

9
Браво на ВСС - доказаха, че има и абсолютно честни и независими юристи в България. Слугинята на Мравояда ще хване рак от злоба защото двамата ще трябва да връщат маса пари.. Благодаря ти Боже, че един честен човек остана на поста си въпреки всичката мръсотия и интриги които мафията изсипа върху него. Сега г-н Гешев е Ваш ред да се разправите с мафията на харвардските мекерета

2022.07.08 | 08:09

12
Мравояд - ти ли си бе или еугЛЕНАта на Киро и Миро?
….

2022.07.08 | 02:35

11
Олигофрен
nn

2022.07.08 | 00:51

10
ama razbira se koi si ubiva zlatnata kokoshka

2022.07.08 | 00:01

8
търсим риски или манжурски програмисти , а не софийски шмадкари от балчишкият порт - зарядни станция на ADA за ел-автомоблил

2022.07.07 | 23:59

7
Наде,усетили се,че освен да въртиш минети за друго не ставаш

2022.07.07 | 23:36

6
съседката ми смята пак на ново по партиена линия да ме занимава с байчо баев , балчик , където вместо размер на рентата изплатил позовавайки се на закона поливината от размера . този път става въпрос за изкупуване на недвижим имот зарядна станция електромобили

2022.07.07 | 23:34

5
Естествено , то това добиче е недосегаемо ! Воняща държава !
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.07.07 | 23:20

4
НИЩО КОЕТО ОБЕЩАХА Пълните Педepacти НЕ СЕ СЛУЧИ. САМО НОВО ОБЕДНЯВАНЕ.

2022.07.07 | 23:16

2
търся програмист за проект зарядна станция Провадия-мост Айтос , Балчик-Румения , както и проектант с CAD

2022.07.07 | 23:19

3
ada chain , може и stellar
73

2022.07.07 | 23:15

1
Проекта на олигархията да няма Гешев оттече в канала

Добави коментар

Водещи новини