4 г. затвор за подсъдим по дело с убито дете

  • 06 юли 2022 15:21

  • 700
  • 0
4 г. затвор за подсъдим по дело с убито дете
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тричленен състав на Окръжен съд във Враца след ново разглеждане постанови четири години „лишаване от свобода“ за Д.Й., подсъдим по дело за убийство на малолетно дете в Мездра, съобщиха от пресцентъра на съда. Новото разглеждане на делото от друг състав на съда бе указано с решение на Софийския апелативен съд.

На 8 януари 2021 г. простреляното тяло на 8-годишното момче е намерено на улицата, недалеч от дома на Д.Й. в Мездра. Разследването на тежкия случай установи, че детето е станало жертва на изстрел при игра с пушка от страна на сина на мъжа, който е на същата възраст. Пушката, както и още три оръжия и боеприпаси, са законно притежавани от Д.Й., но не са съхранявани според изискванията на закона, били са достъпни, което е довело до смъртта на детето. Заради тежкия инцидент Д.Й. получи обвинение, като той призна вината си.

Районен съд-Мездра постанови, че случаят е особен тежък и постанови след редукция 6-годишна присъда за Д.Й., който обжалва пред Окръжен съд-Враца. Състав на Окръжен съд потвърди присъдата на мездренския районен съд в наказателната част. Защитата на подсъдимия поиска възобновяване на делото пред Софийския апелативен съд.

Софийски апелативен съд отмени решението на Окръжен съд-Враца в наказателно-осъдителната му част, се обяснява в съобщението. Делото бе върнато на врачанския окръжен съд за ново разглеждане от друг състав от стадия на съдебното заседание. При новото разглеждане на делото тричленният състав измени присъдата, постановена по делото пред Районен съд - Мездра, в наказателно осъдителната й част, като постанови по-малка присъда за Д.Й. - от шест на четири години „лишаване от свобода“. При постановяване на присъдата съдиите са отчели всички смекчаващи и утежняващи обстоятелства, което е отразено в мотивите към решението, се уточнява в съобщението.

Решението на Врачанския окръжен съд е окончателно. Привеждането в изпълнение на влязла в сила присъда е в правомощията на прокуратурата, уточняват от съда.

Доживотен затвор получи убиецът на DJ Теди

Последвайте канала на

Константин Тодоров
700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини