Корнезов: Ветото на Закона за съдебната власт е срамно

  • 24 юни 2012 12:36

  • 671
  • 0
Корнезов: Ветото на Закона за съдебната власт е срамно
©

За първи път в българското трудово право се прие да не бъде глобяван работникът, ако работи без писмен трудов договор, каза пред БНР депутатът от БСП Любен Корнезов по повод решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционен текста от Кодекса на труда, според който работник без трудов договор ще бъде глобяван.

"При днешните български условия, когато имаме 500 000 безработни, когато десетки хиляди хора искат чрез труда си да изкарат хляба за семейството си и намерят временна работа за седмица или месец, той е готов на всичко, за да си изкара прехраната. Но Конституционният съд реши, че няма да бъдат глобявани, защото това не е справедливо и човешко. Работникът е слабата страна в правното взаимоотношение. Държавата е длъжна да осигурява правото на труд на всеки, това е по Конституция. Държавата не си изпълнява основните конституционни задължения. Безработният, бедният да бъде глобяван, това е абсурд. Конституционният съд защити както хората на наемния труд, така и представителите на работодателските организации", коментира Любен Корнезов.

"За ветото на президента върху Закона за съдебната власт, Корнезов каза, че е срамно вето, вето по заповед. Аз съм против "кариерните" бонуси. Но Европа ни поставя въпроса как да направим ВСС така, че да функционира най – добре. Кадрите всичко решават, винаги е било така", заключи Корнезов.

По думите му, този ВСС може спокойно да избере новия главен прокурор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини