Гражданският съвет към ВСС предлага нови поправки в Закона за съдебната власт

  • 29 април 2022 14:05

  • 354
  • 0
Гражданският съвет към ВСС предлага нови поправки в Закона за съдебната власт
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Гражданският съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на парламента да направи поправки в Закона за съдебната власт в частта за работата на спецсъда и спецпрокуратурата. До това решение се стигна след няколкочасова дискусия, посветена на проблеми, свързани със специалните разузнавателни средства след закриването на спецправосъдието, предаде БТА. 

ГС предлага на депутатите да гласуват промяна, според която да има буфер от поне три месеца след 27 юли, когато спират работа Специализираният съд и Специализираната прокуратура. Предлага се в този период спецправосъдието да продължи да работи, за да бъдат довършени всички висящи дела и разследвания, но без да започват нови. 

Участниците в дискусията решиха протоколът от днешното заседание да бъде изпратен и на евроинституциите.

Дискусията започна тази сутрин, като един от първите, които взеха думата бе членът на ВСС Евгени Иванов, който е съпредседател и на ГС.

Спецправосъдието беше позитивно решение за държавата. Не мога да си отговоря защо държавата си отряза дясната ръка, но явно държавата в лицето на управляващата коалиция така е решила, каза Евгени Иванов. Според него не е имало професионална дискусия за това дали спецправораздването има право на живот.

Важен въпрос е какво ще се случи с над 20 000 секретни преписки, архив, който е натрупан до момента. Не се състоя дебат дали да бъде реформирано спецправосъдието или да бъде закрито, а само как да бъде закрито, каза другият съпредседател на ГС - Мария Карагьозова.

След закриването на спецсъда няма да има кой да разрешава СРС-та. А липсата на национален регистър ще спре възможността да бъде проследявано в какъв срок са подслушвани или следени конкретни лица. Неспазването на тези срокове води до нарушаване на права, до това хора да бъдат подслушвани безконтролно, каза по време на дискусията заместник-председателят на Специализирания наказателен съд съдия Пламен Панайотов.

По думите му в закона за контрол на СРС не е записано кой ще разглежда бъдещи спорове при разрешаването им. След закриването на спецсъда няма да има съдии и деловодство, които да администрират висящите преписки. Не е ясно какво ще се случи с тази кореспонденция, посочи Панайотов. Над 60 процента от исканията са от оперативните служби на МВР. Повечето от тях касаят националната сигурност, обобщи той.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства следи да не бъдат нарушавани права на гражданите, каза Янко Симеонов, който представлява институцията по време на форума.

Изключително важно е в какъв срок ще бъдат унищожавани тези СРС-та, чиято необходимост е отпаднала. Не е ясно кой ще проведе контрол над редица дейности в тази посока и това е важен въпрос, който възниква сега, каза още Симеонов.

Председателят на спецсъда Мариета Райкова припомни, че цялата документация, свързана със СРС-та, трябва да бъде бъде предадена в Софийския градски съд в срок до три месеца. Има редица въпросителни какво ще се случи с редица казуси. Така например, не е ясно ще спре ли прилагането на СРС, което вече е разрешено, в деня, в който спецсъдът бъде закрит. Също така няма отговор на въпроса кой ще прекрати разрешеното подслушване в момента, в който спецсъдът спре да съществува.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова е на мнение, че се прави внушение към обществото. Нормално е спецсъдът да разписва много повече СРС-та от другите съдилища, посочи Маджарова и обясни това с компетенциите на тази институция. Според нея не е ясно какво ще се случи с доказателствата, събрани по искания на институции от други държави. 

Европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна структура, предвиждат изменения в Закона за съдебната власт

"Никой до момента не ме попита за колко склада с доказателства отговарям, колко доказателства има в тях, каза Маджарова. Послужиха си с демагогско изказване за незаконно подслушвани лица. Никой не попита има ли такива. Обществото не може отново да бъде лъгано, то ще разбере истината, защото народът ни е мъдър", посочи Валентина Маджарова. 

Законодателят се държеше като „слон в стъкларски магазин“, когато бяха изработвани тези текстове, каза ръководителят на спецапелативната прокуратура Ивайло Ангелов. Той сравни спецправосъдието с часовник, който трябва да бъде преглеждан и ремонтиран само от хора, които разбират от часовници. 

Стана така, че едни хора взеха клещи и отвертка и започнаха да поправят, без да са виждали часовник. Тези хора си бяха самодостатъчни и смятаха, че са разработили перфектен проект. Тепърва ще берем плодовете от това, че професионалните становища не бяха чути. След година ще видим бъркотията, която НС създаде, каза Ангелов.

За да се намери отговор на всички въпроси, Пламен Панайотов предлага да има работна група, която да регламентира професионално, а не политически тези проблеми. В противен случай ще настъпи хаос и ще бъдат нарушени редица права на хората. „Палите пожар, който няма да изгасите“, каза Панайотов.

Константин Тодоров
354 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини