Пускат на свобода осъдения за радикален ислям имам Ахмед Муса

  • 19 април 2022 16:39

  • 1128
  • 2
Пускат на свобода осъдения за радикален ислям имам Ахмед Муса
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Освобождават предсрочно осъденията за проповядване на радикален ислям пазарджишки имам Ахмед Муса. Така той ще чака вкъщи ново дело за проповядване на религиозна омраза. Процесът тръгва отначало след жалба на 12 подсъдими - ВКС го връща заради предубеденост на прокурора.

След шест години, три съдебни инстанции, стотици часове съдебни заседания, десетки експертизи, разпити на свидетели и пледоарии мегаделото срещу имама от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, за възхваляване на ислямска война и ИДИЛ трябва да започне отначало. Това разпореди преди седмица тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Той отмени решението на Апелативен съд - Пловдив, заради процесуални нарушения и предубедеността на прокурора. Магистратите връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Пазарджишкия съд, съобщава 24 часа.

ВКС рестартира делото срещу Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза

От всички 14 обвиняеми по делото само Ахмед Муса Ахмед е зад решетките.

През април 2019 г. ВКС потвърди присъдата му от 1 г. затвор по друг процес - т.нар. имамско дело. Към това беше прибавена за ефективно изпълнение и 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок от 2004 г. за проповядване на радикален ислям. 

Делото във ВКС беше образувано по касационни жалби на 12 от общо 14 подсъдими. Най-тежкото наказание - 8,5 г. затвор и глоба от 9500 лв., е за Ахмед Муса, посочен от обвинението за организатор и ръководител на грапата. Останалите 13 подсъдими са с ефективни присъди от 2 до 3 г. и шест месеца затвор, като и с глоби от 6000 до 7000 лв. Единствената жена в процеса - Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, беше осъдена на 2 г. и 6 месеца затвор - условно, с изпитателен срок от 4,5 г. и трябва да се среща с пробационен служител.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1128 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.19 | 16:47

1
ДА ГО ИЗПРАЩАТ В АФГАНИСТАН ПРИ ТАЛИБАНИТЕ И МУДЖАХИДИНИТЕ .ТАМ МУ Е МЯСТОТО !!!

2022.04.19 | 17:10

2
Да го изпратят да е съсед на съдиите.

Добави коментар

Водещи новини