Съдът в Страсбург осъди България за нарушена презумпция за невиновност на сем. Баневи от Иван Гешев

  • 14 март 2022 15:28

  • 3932
  • 0
Съдът в Страсбург осъди България за нарушена презумпция за невиновност на сем. Баневи от Иван Гешев
© булфото /архив/

За първи път Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушена презумпция за невиновност на семейство Баневи от изказване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във ( по долу), съобщава специализираният правен сайт defakto.bg.

На практика съдът приема за основателни двете основни оплаквания в жалба на Евгения и Николай Баневи до Страсбург – за нарушена презумпция за невиновност и дългият арест на Банев, който след задържането му на летището в Ница на 26 октомври 2018 г. продължава да е в ареста.

Присъдено е обезщетение около 20 000 евро заедно със съдебните разноски. Съдът признава нарушение на презумпцията за невиновност и за двамата, а нарушение на Конвенцията, свързано с ареста –  само на Николай Банев.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им.

В решението на Страсбург се посочват коментари на Гешев, по онова време заместник на Цацаров и наблюдаващият прокурор Мария Дойчева от пресконференция, проведена в края на октомври 2018 г. Тогава двамата не просто са дали информация за разследването, а са използвали изрази, които „подкопават презумпцията за невиновност“, посочва съдът.

/текстът е със съкращение/

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3932 0

Свързани новини

Водещи новини