Окончателно: 4 г. и 6 месеца затвор за убийството на Алекс от Бяла

  • 25 януари 2022 16:10

  • 4136
  • 3
Окончателно: 4 г. и 6 месеца затвор за убийството на Алекс от Бяла
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тричленен състав на Върховния касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд - Велико Търново по делото за убийството на 18-годишния Алекс от гр. Бяла, съобщиха от пресцентъра на съда.

Присъдата за подсъдимия е четири години и шест месеца затвор. Решението е окончателно.

Случаят е от 14 ноември 2018 г., а подсъдим е Валентин Маринов. Първоначално окръжният съд в Русе осъжда Маринов на 20 години затвор за убийство по хулигански подбуди и да изплати по 100 хил. лв. на родителите на младежа.

Апелативният съд във Велико Търново обаче изменя присъдата, преквалифицира деянието на причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и намалява наложеното наказание от 20 г. на 3 г. затвор. Тричленен състав на ВКС отменя това решение поради необходимост от изслушване на комплексна съдебно-медицинска експертиза с участие на физик и връща делото за ново разглеждане. С решение от 30.01.2020 г. апелативният съд намалява наказанието от 20 г. на 4 г. "лишаване от свобода". Съдебен състав на ВКС отменя и второто решение поради липса на проявена активност от съда да събере доказателства за поведението на пострадалия непосредствено преди инцидента.

В изпълнение на указанията на ВКС, Апелативен съд - Велико Търново постановява трето въззивно решение, с което налага на подсъдимия наказание от 4 г. и 6 месеца затвор.

Намалиха присъдата на обвинения в убийството на Алекс от Бяла

След това във ВКС се образува дело по протест на прокуратурата и жалба от страна на семейството. Върховният съд приема да остави в сила решението на долната инстанция.

В мотивите на ВКС се казва, че искането на прокурора за квалифициране на деянието като умишлено убийство при форма на вината евентуален умисъл е неприложимо спрямо възприетите факти относно вида, характера и интензитета на упражнената от подсъдимия слаба сила спрямо пострадалия, което изключва възможността той да носи отговорност за това, че е предвиждал или допускал настъпването на смъртта на пострадалия като резултат от това свое въздействие върху него.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4136 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Баце

2022.01.25 | 16:24

1
Ако аз съм бащата на Алекс ще го чакам тоя мангал да излезе и това което ще направя с него ще му се иска да не се е раждал .
Уотсън

2022.01.25 | 19:07

3
Точно така

2022.01.25 | 17:24

2
Това е "правосъдието" в Б.у.л.г.а.р.и.с.т.ан. В цивилизована страна убиеца щеше да лежи минимум 20 г.

Добави коментар

Водещи новини