Близки на загиналите в изгорелия автобус на "Струма": Изчезнали са злато и бижута за хиляди евро

  • 19 януари 2022 20:37

  • 27840
  • 9
Близки на загиналите в изгорелия автобус на "Струма": Изчезнали са злато и бижута за хиляди евро
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

След трагедията с македонски туристи на магистрала "Струма", оцелели и роднини на загиналите настояха пред районния съд в Перник за паралелно разследване на причините за катастрофата. Близки на загиналите търсят още информация за злато и бижута за хиляди евро останали сред отломките.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 150

Близо два месеца след жестоката трагедия на магистрала "Струма", част от оцелелите отново се връщат в България.

Приключи събирането на доказателства за катастрофата на магистрала "Струма"

Братът на Кямуран живее втори живот. Вече е възстановен физически, но не и психически. Откакто се е завърнал у дома е спрял да говори, предаде БНТ.

"Психически не е добре. Два месеца е до мене. Пазя го. Имаме и други, които не са добре психически. Не могат да говорят. Само повтарят едно и също - "не знам", "не знам". Какво да ти кажа. По-голяма катастрофа няма на света", споделя Кямуран Паязитовски пред националната телевизия.

Почерните семейства все още чакат спасените вещи на своите близки. Те са върнати от българското следствие в Северна Македония, но процедурата по разпознаване все още не е започнала.

"Снаха ми, имам и доказателства, че при пътуването е имала накити за 7 000 евро. Златото не гори. Може да е станало на топка. Нашите власти да кажат имаме злато, или читави куфари, или пари", допълва Кямуран Паязитовски.

Оцелели и родини на загиналите настояват още и за паралелно разследване на причините за трагедията, различно от наказателното производство образувано от прокуратурата. Делото за обезпечаване на доказателствата е заведено пред райония съд в Перник.

Много лесно е да кажеш шофьора загинал. Никому нищо. Това е само за нас, някой да се спаси, за това шофьорът е виновен, каза Кямуран Паязитовски.

По делото в Перник експерти отново ще изследват пътната настилка, виражите, маркировката и каква е била поддръжката.

АПИ много скоростно и в срок започна да ремонтира неща, които са били разрушени от катастрофата, но започна и промяна на някои детайли по пътя, които нямат дефекти от катастрофата. Така че по това, което е ремонтирано ние най-вече ще търсим евентуални недостатъци, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент, каза адвокат Николай Димитров.

От Националното следствие определиха още през декември като водеща версия за катастрофата несъобразена с пътните условия скорост и заявиха, че пътната настилка е отговаряла на изискванията.

Фаталната отсечка от магистрала "Струма" вече изглежда по различен начин. Зоната за отдих е отделена с буфер, поставена е нова мантинела и маркировка. Въпреки това пътни експерти продължават да виждат недостатъци като например големината на болтовете, с които е захваната мантинелата.

Ако се установи, че шофьорът е единственият виновен, тогава наказателното производство ще бъде прекратено. Близките на загиналите ще имат право на претенции по застраховката на шофьора. Претенциите ще бъдат предявени в България, където лимитите са европейски и са почти 20 пъти по-големи от тези в Северна Македония.

Мая Йорданова
27840 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.02.05 | 12:39

9
Маркировката не се вижда , знака изкъртен и хвърлен някъде , но най лесно е да шофьора да го отнесе и случая да приключи колкото може по бързо ! "Маркировката избледняла " - може би е избледняла ден преди катастрофата , знака и той ден преди катастрофата изчезнал .... Тая мантинела какво точно предпазва ..... Но на кой му пука , важното е бързо да приключи случая !
Джони

2022.01.20 | 06:24

8
При тая температура всичко се топи,нали рейса е пламнал като факла.

2022.01.20 | 05:51

7
Македонските шиптари отново на лов за мъдурите на коча.
Дедо Пене

2022.01.19 | 21:07

3
ЛЪЖ.ЛИВИТЕ МАКЕДОНСКИ И АЛБАНСКИ Ц.И.ГАНИ, КОИТО СА БИЛИ НА КУФАРНА ТЪРГОВИЯ В ТУРЦИЯ, КЪДЕТО ОПРЕДЕЛЕНО ЗЛАТОТО НЕ Е ЕВТИНО СА БИЛИ С БИЖУТА КАТО НА БАЛ ПРИ АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА!!! СРАМНО ТВЪРДЕНИЕ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ДРУГИТЕ АВТОБУСИ ВЪОБЩЕ НЕ СА СПРЕЛИ, КАТО СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ!!!
ЗАКС

2022.01.20 | 01:09

6
много точно казано
Гошо

2022.01.19 | 20:50

1
Гледат да изсмучат некоя кинта. Трагедия и мизерия. Да изкарат некой лев от смъртта на близките си
Maketo

2022.01.19 | 21:42

5
Az ste si izmisliam vsichko , posle ste pregovariame s Kireto.
Румен

2022.01.19 | 21:29

4
Я да разследване сега кой е бил там???!!!
ne

2022.01.19 | 21:04

2
e to e iasno padarite pak sa stanali bogati i te gorkite iskat da imat po 19 imota kato shefa si bokluk.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини