Предават на съд 8 души от група за финансови измами, разбита миналата година

  • 18 януари 2022 11:50

  • 2741
  • 4
© Булфото

Осем души са предадени на съд за финансови престъпления и измами. Те са част от разкритата и неутрализирана през март миналата година организирана престъпна група. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура.

,,Целта на групата е била да добива парични средства по незаконен начин и да извършва пране на пари. С изготвения обвинителен акт са предадени на съд 8 лица за това, че са участвали и ръководили тази група. Едно от лицата е само съучастник по повод на две от измамите'', заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Наказанията, които се предвиждат са следните - за ръководителя – лишаване от свобода за срок от 5 до 15 г., за участници – от 3 до 10 г. и за най-тежката измама от тези, за които са предадени на съд - от 3 до 10 г., както и конфискация на до една втора от имуществото на виновните лица, каза още той.

По думите му инициалите на двамата ръководители на групата са Й.М. и К.Д.

Разбиха ОПГ за мащабни финансови схеми - измамниците били манипулативни, а жертвите интелигентни

Същите са познавали от дълго време инвестиционно посредническата дейност, като са осъществявали такава дейност и са управлявали "Глобал Маркетс" ООД. Лицензът на това дружество е бил отнет през 2014 г. от Комисията за финансов надзор, но обвиняемите са решили да продължат да набавят средства в името на собственото си облагодетелстване, посочи Кръстев.

Единият от арестуваните за финансови измами е брокер от "Уолстрийт"

Те са създали голяма мрежа от различни търговски дружества, които по документи са управлявани от подставени лица, но реално това са били ръководителите на групата.

След това чрез служители в търговските дружества, които не са били наясно с извършването на престъпната дейност, са се обаждали на случайно избрани граждани като им предлагали да участват в инвестиционно посредническата дейност като им предоставят средства, с които след това ръководителите да извършват сделки. След съгласие на участниците са им предлагани договори, в които умишлено лицата са въвеждани в заблуждение, че търговските дружества, от името на които работят, имат лицензи от Комисията по финансов надзор, обясни говорителят на Спецпрокуратурата.

Измамените от въпросната оперативна група са общо 19, като те са били ощетени с около 4 млн.лв.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2741 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЕЛЕКТPА

2022.01.18 | 14:27

4
Да не би да са дали по малко на Крадеф, че затова да ги разследва ПедеРашков...
Рени

2022.01.18 | 14:10

3
Да бе. От ваксината са му израснали нови крака.

2022.01.18 | 13:35

2
Това са кокошкари а кога хора като Пеевски и Боко ще са зад решетките.

2022.01.18 | 12:08

1
да попитам, а какво стана с бушона, който уж взел 50 млн лева в чували... и кога комунистите на Румен Радев, ще престанат с този театър!?!?!

Добави коментар

Водещи новини