Жители на с. Манастирище на протест след присъда за убийство

  • 31 декември 2021 07:59

  • 1017
  • 1
Жители на с. Манастирище на протест след присъда за убийство
© Булфото (архив)

Жителите на село Манастирище протестират заради присъда за убийство на техен съселянин. Известният като „стрелеца от Манастирище“, който през април простреля свой съсед, няма да изтърпи ефективна присъда, тъй като е невменяем.

22 април ще остане един от най-черните в историята на село Манастирище. В ранния следобед двама братя се връщат от работа с автомобил. Съвсем близо са до дома си, когато на пътя излиза техен съсед, стреля с незаконно притежаван пистолет и улучва фатално младия мъж зад волана и той умира на място.

Извършителят страда от психично заболяване. След стрелбата се барикадира в дома си. Пристигат спецчасти. Не се налага задържане със сила, тъй като мъжът се предава доброволно. В селото пристига тогавашното висше ръководство на МВР.

„От 2007 година е диагностициран, многокрано е бил настаняван в специализирани заведения“, обясни тогава бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Съседите твърдят, че е нападал и дете, но мерки не са били взети.

Изготвената съдебно-психиатрична експертиза за убийството заключава, че е бил в състояние на невменяемост, не е съзнавал какво върши нито преди, нито по време, нито след деянието. На базата на тази експертиза прокуратурата в Козлодуй внася искане за принудително лечение в психиатрична клиника, което е уважено от Районния съд на 19 декември.

Близките на жертвата са категорични, че решението на съда е недопустимо. Стрелецът трябва да бъде лекуван принудително и на всеки шест месеца да се прави оценка на състоянието му. Местните се притесняват, че след този период стрелецът ще бъде пуснат на свобода.

Събрали са и подписка, в която са се включили над 800 души.

Радина Лазарова
1017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.03 | 05:56

1
Какво значи опростено убийство по невменяемост? Няма ли затвори за психически опасни лица? В САЩ си има. Там не ги пускат навън до края на дните им. Трябва да съдят държавата. В нейното законодателство лудите убийци ги пускат навън за да извършат още престъпления, тя е съучастник.

Добави коментар

Водещи новини