Правосъдният министър: Проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане

  • 15 декември 2021 09:58

  • 1872
  • 10
Правосъдният министър: Проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане
© Bulphoto/архив

„Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост.“ Този коментар направи пред БНР министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“..

По думите ѝ проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане.     

Йорданова очерта спешните мерки в сферата на правосъдието с хоризонт 3 месеца.

„На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган.“

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на „избирателното действие на комисията „Цацаров“, а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или „отново ще отмести папката встрани и ще я забрави“.

Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК, поясни правосъдният министър.

„Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност.“

Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат, уточни Йорданова и определи това като „сложна политическа задача“. 

В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор, посочи Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“..

„Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това.“

Има модели, които дори да не са най-радикалните, са достатъчно ефективни, за да отворят вратите за подобни действия на законодателно ниво, заяви Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността и не се справя със своите правомощия, както изискват законът и етичният кодекс, категорична е Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“..

„Ще настоявам след като приключи конституционното дело да се разгледат сигналите срещу Гешев. Имам готовност да подам и нови.“

Бюрократичната престрелка между МВР и прокуратурата трябва да спре и всеки трябва да си свърши работата, отбеляза още министърът на правосъдието. 

Относно ВСС Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. коментира, че „колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкова по-добре за всички“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1872 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
божкофф от ДУБАЙ

2021.12.15 | 10:30

1
Точно така! Омръзна ми да лапам миризивите рязани арабски пишки! Искам да се върна за Нова Година и да нае.ба най-сетне лилана, де.белана и мецана!
miso

2021.12.18 | 12:37

10
kakav prosta6ki ezik,maiko mila,prosti balgari.
Бенчо Бенчев и Митьо-очите

2021.12.15 | 10:52

7
Еееей къде без нас, бе галфони?! Ние с митьо случайно се видяхме на пазара в Истанбул и си рекохме - бре какви работи стават в България, наште хора пак са на влааст! айде да се приб.ираме у дома! Митьо ще му удари на тоя гешев една между очите и проблема с главния прок.урор е решен!
Гергов

2021.12.15 | 10:44

6
НИЕ ПАК СМЕ ТУК! Не на бойковия и гешевия тоталитаризъм! Другаре, каня ви в палатата на пловдивския панаир на разпивка послучай победата на скъпия ни СОЦИАЛИЗЪМ! Фигуранта радю и идотова и те ще дойдат! За чашкоф съм поръчал екстра ракия, а за другарЕ божкоф, моя верен и незабравим другар, нЕколко млади п.утета на по 17-18 години!
Миньо Стайков и арабаджиев

2021.12.15 | 10:37

5
ДругарЕ, не ни збравяйте и нас!
Банев честният милиярдер

2021.12.15 | 10:36

4
А аз ще съда БЪлгария, защото в затвора кенефа беше общ и батките ми разтваряха бузите ден и нощ.
цветан василев от Сърбуния

2021.12.15 | 10:34

3
И аз съм за! Сърбулята ми разпраха задника заради тоя изедник гешев.

2021.12.15 | 15:50

9
Кой вече не може да търпи каскета? Черепа, Маджо, бобоковците, мустачко kтбейски, спонсорите на учиндолския, спонсорите на пРезидента назначен по предложение на руското посолство? Кой точно ти звъни и пита до кога ще е там?

2021.12.15 | 11:39

8
Стрино Надке, дай да видим какво си приготвила в НПК като промяна, и не ни занимавай с личната си неприязън и омраза.Решавай тези проблеми в частен порядък.
q

2021.12.15 | 10:30

2
KAKO VE4E SI EDNA OT NAI MRAZENITE V STRANATA

Добави коментар

Водещи новини