КПКОНПИ: Шефът на болница „Лозенец” сключил договор сам със себе си

  • 17 ноември 2021 12:09

  • 1504
  • 0
КПКОНПИ: Шефът на болница „Лозенец” сключил договор сам със себе си
© Novini.bg

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за изпълнителния директор на МБАЛ "Лозенец" ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев, съобщиха от комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9.07.2021 г. е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на "работодател" и "служител", т.е. сам със себе си, посочват от КПКОНПИ.

Пред съда в Плевен днес застава подсъдим с обвинение за присвояване на над 1,6 млн. лeва

В хода на проверката е било установено, че в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 05.07.2021г., на което е гласувал "за" собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ "Лозенец" и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Установено е било също, че на 09.07.2021г. е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез
договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение.

КПКОНПИ влезе в Басейнова дирекция - Благоевград

КПКОНПИ посочва, че правилното и законосъобразно поведение на доц. Гонев би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Според комисията той е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Решението на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не е окончателно и подлежи на обжалване или протест по реда на АПК.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини