Отказахме да предадем на Гърция българин, обвинен в трафик на бежанци

  • 16 ноември 2021 12:09

  • 1191
  • 2
Отказахме да предадем на Гърция българин, обвинен в трафик на бежанци
© Freepik

Българският съд отказа да предаде на гръцките власти българин от Карловско, който е задържан по подозрение, че е участвал в трафик на бежанци. Окръжният съд в Пловдив отказа да изпълни европейската заповед за арест на Тошко Тодоров – Машора и да го предаде на гръцките власти. За това призова и прокуратурата като отхвърли искането като незакономерно, тъй като имало разминаване на фактите, изтъкнати от гръцка страна и събраните у нас доказателства.

Така днес магистратите решиха да освободат Тодоров и от домашен арест. Решението обаче подлежи на обжалване в 5-дневен срок.

Тошко Тодоров обясни пред магистратите, че е невинен и благодари на съдебния състав, като отбеляза, че не се е съмнявал в българското провосъдие. Така той остава на свобода до края на делото, което е заведено в Гърция, където ще бъде представляван от гръцки адвокат. Тодоров е с европейска заповед за арест от гръцка страна.

Преди повече от година той продава кемпера си на роми от Плевенско. Месец след това возилото е намерено в Гърция, пълно с бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш. Трафикантите са избягали, но гръцките власти намират в кемпера малкият и големият талон на превозното средство, които се водят още на името на Тодоров.

Гърция поиска екстрадицията на българин заради нелегални мигранти

Има безспорни доказателства, че Машора не е трафикант на бежанци, в каквото го обвиняват. Сред тях са договор за покупко-продажба, справка от "Гранична полиция", че в този период мъжът не е напускал България, служебна бележка от работодателя, че човекът е бил на работа в транспортна фирма в Карлово. Хората в залата и протестиращите отвън посрещнаха решението на съда с бурни аплодисменти.

Днес пред съда в Пловдив имаше голям протест във връзка с исканата Европейска заповед за арест. Хората настояваха той да бъде освободен и да се променят законите в България, касаещи покупко-продажбата на МПС. Адвокатът на обвиняемия Гънчо Гънчев заяви, че има още много подобни казуси, при които невинни българи лежат в Гърция без доказателства.

Делото в Гърция е насрочено за 2023 г. От българска страна се настоява то да бъде изтеглено за по-ранна дата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1191 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.16 | 13:43

2
Заглавието ви е подвеждащо. Трябваше да напишете: "Отказахме да предадем на Гърция НЕВИНЕН българин, обвинен в трафик на бежанци". Защото човека е НЕСПРАВЕДЛИВО обвинен.
Rado Rumenov

2021.11.16 | 12:29

1
Bravo ! Stiga sme se gazili na tea vizantiici !

Добави коментар

Водещи новини