Калина Илиева се призна за виновна (снимки)

  • 04 юни 2012 14:57

  • 3386
  • 5
Калина Илиева се призна за виновна (снимки)
© Булфото

Софийски районен съд даде ход на делото срещу бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, обвинена в изготвяне на фалшива диплома.

Съдът отхвърли предложението на защитата на подсъдимата делото да се гледа при закрити врата. Пред съда безработната в момента Илиева призна, че е със средно образование, с което на практика се признава за виновна, и поиска споразумение с прокуратурата. Бившата шефка на ДФ "Земеделие" поиска споразумение по обвинението срещу нея. Илиева призна вината си за фалшификация на собствената си диплома за висше образование. Прокуратурата заяви, че няма пречки пред сключването на споразумение, ако бившият държавен служител получи наказание "лишаване от свобода". Прокурорът поиска и максимален изпитателен срок за Илиева, който е пет години.

Тя е обвинена в съставянето на фалшива диплома от чужд университет и използването на неистински документи за завършено висше образование. Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. Листът с провиненията й се запълва със съзнателното използване на 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.  На Илиева бе повдигната мярка за неотклонение "подписка" в началото на април тази година.

Калина Илиева застана начело на Държавен фонд "Земеделие", през който минават милиони евросредства, през 2009 година. Името й стана актуално няколко месеца по-късно. Илиева скри от земеделския министър, че е бременна. Напрежението доведе до това Илиева да бъде освободена от поста, а срещу нея бе образувано досъдебно производство. Започна и издирването на съмнителната й диплома. Българските власти поискаха справка в Германия, която след няколко месеца потвърди, че документът е фалшив.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3386 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
13-тата годеница на принца

2012.06.06 | 13:28

5
"Тате, искам да ти призная нещо. Аз съм разбойник" "Е, не си само ти".
С.

2012.06.06 | 13:28

4
Мда, много жалко, че има толкова скандали с фалшиви дипломи напоследък. Верно, че не дипломата прави човека и специалиста в случая, но за да ментиш на такова високо ниво все си мисля, че имаш солиден гръб зад себе си.
ВанХален

2012.06.06 | 13:28

3
За споразумението всичко е ясно. За да фалшифицира подписите на германските професори сама обаче, представяте ли си за какво е била назначена в държавната институция.
пенчо питанката

2012.06.06 | 13:28

2
Браво,прекрасно,вижте как изглежда подсъдимата,почти се е разхубавила.... Някои хора в милата татковина,ако запалят дом за сираци ...... и си признаят,условно 300 години с изпитателен срок 500 години ,да има как да им измислят....,само и само да не отидат ,където им е мястото...... Ама някои нямат късмет,в чужбина ,ако ги гепнат,айде на топло ,после.... няма блят ме зъбите или условно. За това ние не сме държава и никога няма да бъдем,а ще си останем маса от хора,повечето от които посвещават живота си на това да измамят някого,да му вземат залъка от устата. А тия хора-адвокати,чудя се с какъв душевен мир защитават престъпници,да да,никой не е такъв до доказване на противното,но.... мисля си,че аз не бих могъл,да забравя,че съм човек и да защитавам убиец да кажем.
sani

2012.06.05 | 22:29

1
KURVENSKA DURGAVA >>PARODIA NA VSI$KO...XAXAXAXAXA...

Добави коментар

Водещи новини