ВАС остави в сила забраната за строителство на "Каваците"

  • 22 октомври 2021 14:45

  • 180
  • 0
ВАС остави в сила забраната за строителство на "Каваците"
© Pixabay

Върховният административен съд потвърди решение на административния съд в Бургас, с което е отхвърлено оспорването на ректора на Регионална инспекция по околната среда и водите в морския град за забрана на строителство на сграда за отдих и курорт в местността Каваците. Това съобщиха от съда.

Причината е, че в рамките на имота е установено наличие на сиви дюни. Първоинстанционният съд е назначил две експертизи.

Прокуратурата сезира три министерства за незаконно строителство на плажовете "Смокиня" и "Каваци"

Едната е изготвена от специалист фитоценолог от Българската академия на науките. Съгласно представеното и прието от съда обосновано заключение на вещото лице, в границите на процесния имот има частично наличие на неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност - сиви дюни.

В първоинстанционното производство е приета и екологична експертиза, изготвена от Главен експерт по Биологично разнообразие към дирекция Природен парк "Странджа", магистър по екология.

Изводът на вещото лице е, че процесният имот спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни.

Решението е окончателно. Това е третото административно дело, по което върховните съдии се произнасят в защита на сивите дюни в местността Каваците.

Вижте и това видео от нашия архив: 

Радина Лазарова
180 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини