Собственици на транспортни фирми и общински служители отиват на съд за документни измами

  • 21 октомври 2021 17:08

  • 1515
  • 0
Собственици на транспортни фирми и общински служители отиват на съд за документни измами
© Булфото (архив)

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми В.Д. и И.Ч., собственици на транспортни фирми в гр. Пловдив, за извършване на документни измами в големи размери – престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от обвинението.

Повдигнати са и обвинения по чл. 282 от Наказателния кодекс спрямо Л.П., П.В. и Б.К., служители от община Пловдив, както и срещу А.Б., служител от община Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР Пловдив и ДАНС - Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били В.Д. и И.Ч. Според събраните доказателства обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

13 присъди за група за данъчни измами, ощетили държавата с милиони

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, днес 21 октомври 2021 г., служители  на ДАНС и отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите В.Д. и И.Ч. са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо обвиняемите Л.П., П.В. , Б.К. и А.Б. са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева. Действията по разследването продължават.

Novini.bg
1515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини