Янаки Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС

  • 21 октомври 2021 15:58

  • 305
  • 0
 Янаки Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС
©

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев се срещнаха с и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова – ръководител на Търговската колегия, зам.-председателят и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, и. ф. зам.-председател и ръководител на Гражданската колегия Емануела Балевска и върховни съдии от трите колегии. Основните теми на дискусията бяха работата на ВКС с Единната информационна система на съдилищата, както и начините за подобряване на процедурата при провеждането на конкурсите в съдебната система.

„Прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система. Необходим е преходен период за няколко години, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното”, заяви министър Стоилов и допълни, че през това време ще се отстранят проблемите, които могат да засегнат валидността на юридическите актове. Той пое ангажимент министерството да разработи съответните законови промени, така че да се осигури тази възможност.

Проф. Стоилов подчерта, че е важно да се върви към реално електронно правосъдие и е необходимо свързването и пълноценно съчетаване на Единната информационна система на съдилищата с Единен портал за електронно правосъдие, чието доизграждане предстои.

На срещата беше обсъдена и темата за провеждането на конкурси в съдебната система. Министър Стоилов предложи делата за конкурси във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави на съдии от ВАС и ВКС.

„Ако има съгласие, ние сме готови съвместно да изготвим законопроект. Виждаме проблемите, но искаме съдиите да помогнат”, допълни заместник-министър Иван Демерджиев.

Борислава Борисова
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини