ВМРО дават Мария Касимова-Моасе на ВАС, била противоконституционна

  • 13 октомври 2021 14:14

  • 1223
  • 3
ВМРО дават Мария Касимова-Моасе на ВАС, била противоконституционна
© Булфото (архив)

ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа сезира ВАС за нарушение на Конституцията от вицепрезидента на Лозан Панов. Моасе не живее в България от 6 години и този факт не ѝ дава право да се кандидатира за поста на вицепрезидент на Р България, пишат патриотите. 

Днес, 13 октомври 2021 г. (сряда), ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа внесе жалба до Върховния административен съд с настояване на осн. чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

Мария Касимова-Моасе: Би било предателство да не приема да се боря за каузи от много по-висока трибуна

За нас от ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон.

Кандидатпрезидентската двойка на ВМРО с въпроси към Радев и категорични: Не сме наемници на партии

Нека подчертаем също така, че според чл. 94 „Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент.“

Ето защо в жалбата до ВАС обръщаме внимание на следните обстоятелства:

Във връзка с всичко изложено дотук смятаме, че не са изпълнени условията за регистрация на г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент на Републиката и по-точно не е налице условието на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, а именно лицето да е живяло последните пет години в страната.

Решението на ЦИК за регистрация на кандидатпрезидентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби и то на върховния закон в страната, а именно КРБ.

Обръщаме внимание на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец (Приложение № 77-ПВР на ЦИК), с което декларира, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат. Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, смятаме че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност.

Novini.bg
1223 3

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.13 | 18:43

3
много интересна вмро логика: агент на държавна сигурност - може, уволнен позорно за незаконна политическа пропаганда - може, продавачи на паспорти - може, пътувал си в чужбина обаче - не може!

2021.10.13 | 15:30

2
Заедно ли ще са с 'не канадеца' или по отделно? За един прЕател парашутист от пре-зидентството питам.

2021.10.13 | 14:30

1
айдееее още 1бр.канадка лисица.

Добави коментар

Водещи новини