Николай Кокинов: Брюксел ще наблюдава делото срещу Гриша Ганчев

  • 31 май 2012 08:21

  • 1015
  • 1
Николай Кокинов: Брюксел ще наблюдава делото срещу Гриша Ганчев
©

Твърде вероятно е делото срещу Гриша Ганчев да е сред делата, които ЕС ще следи. Това заяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той отказа да отговори на въпроса каква е причината 20 дни след ареста на шестимата по аферата „Захар“ става ясно, че ръководителят на престъпната група е Гриша Ганчев. Кокинов призна обаче, че определената гаранция на боса на Литекс от 500 000 лв е рекордна за България. Не е задължително заплахата да е отправена директно към заплашения, смята градския прокурор.

По отношение на делото за „Кокаиновите крале“ Кокинов припомни, че преди четири години в Европа се провежда среща на четири държави, които обсъждат престъпната дейност на Евелин Банев-Брендо. Част от информацията е станала достояние на Брендо и очевидно става въпрос за теч на данни. Кръгът на лицата, които са присъствали на тази среща е част от заподозрените. Имаме допълнителна оперативна информация за разменяните документи и стесняваме обръча, гарантира градският прокурор. Хипотетично е възможно обаче изнеслият информация да е чужд гражданин, каза Кокинов.

В Италия на Брендо ще му бъдат повдигнати обвинения за наркотрафик, но не е ясно с какви доказателства разполагат. Ако той бъде осъден и в България и в Италия ще стартира процедура между двете държави, за да се вземе решение къде ще изтърпи наказанието си Брендо, уточни Кокинов. Той добави , че в практиката е възможно едната държава да даде на другата държава затворник, за да изтърпи наказанието си там.

Възможно е Христофорос Аманатидис да не бъде предаде от ОАЕ. Сега се явяваме на състезание и шансовете са 50:50. ОАЕ е далеч от ЕС и разчитаме на мъдростта на съда. Най-вероятно няколко месеца ще минат докато се вземе подобно решение, каза Кокинов. След като го върнат той ще се сдобие с обвинение за ръководител на престъпна група, занимаваща се с наркотрафик, обеща градският прокурор.

Последвайте канала на

Novini.bg
1015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
айиьй

2012.06.02 | 18:57

1
Кокинов една от марионетрките на Боко-тиквоча

Добави коментар

Водещи новини