САЩ за "Магнитски": Ще продължим с мерки срещу замесените в корупция

  • 15 септември 2021 19:50

  • 2390
  • 5
САЩ за "Магнитски": Ще продължим с мерки срещу замесените в корупция
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

Правителството на САЩ ще продължи да предприема мерки с осезаеми и значителни последствия срещу тези, които са замесени в корупция, и ще работи за защита на глобалната финансова система от злоупотреби."

Така Посолството на САЩ в България отговори на запитване от "Дневник" за коментар по повод насроченото за утре изслушване в Европейския парламент заради питане на евродепутати към Европейската комисия.

Въпросът към посолството е "Ще има ли още санкции срещу български граждани?", а в отговора очаквано бе добавено "Не обсъждаме предварително евентуални санкции".

Друг въпрос е и какво е мнението на посолството за предстоящата дискусия в ЕП относно санкциите по закона "Магнитски".

Важни въпроси относно българския списък "Магнитски", които все още чакат своите отговори

Отговорът е:

"Радваме се, че санкциите предизвикаха оживени дискусии в България и сред лидерите на ЕС за това какво повече могат да направят хората в борбата си с корупцията в България и очакваме с нетърпение дискусията на Европейския парламент по тази тема на 16 септември. Съединените щати отдавна твърдят, че корупцията е глобален бич, който свива инвестициите, ограничава икономическите възможности и вреди на всички. Всички ние трябва да се съсредоточим върху начините за борба с корупцията и да насърчаваме върховенството на закона."

На 2 септември - три месеца след най-мащабното санкциониране на граждани и фирми от друга държава по Глобалния закон "Магнитски", сред които Делян Пеевски и Васил Божков - евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи поискаха обяснение от Еврокомисията.

"Това повдига сериозни въпроси относно последиците от подобни санкции на САЩ за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи проведе срещи и започна писмен обмен с националните органи и институциите на ЕС, като често констатира, че е налице липса на спешни мерки по отношение на справянето с предизвикателствата", се казва в съобщението за утрешното събитие.

Двойният стандарт в българския списък "Магнитски" продължава - директно свързани с Божков лица не са в него, а такива прекратили всякакви отношения преди години, остават

Поисканата информация е:

- Как Комисията възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка?

- По какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос?

- Какви действия предвижда Комисията за стабилен подход към корупцията на държавно равнище?

- Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки?

- По-специално, тъй като Комисията вече не публикува доклади за борба с корупцията, ще засили ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си относно принципите на правовата държава?

- Как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие в това отношение?

- Ще пристъпи ли Комисията към разработването на обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2390 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ъ

2021.09.15 | 20:39

2
Само САЩ могат да направят нещо срещу корупцията в България. Нашите фактори са просто купени от олигарсите и затова се борят като свиня с тиква
У

2021.09.16 | 06:11

5
САЩ са тарторите на корупцията по света и у нас, тя е най-силният лост за влияние, който те имат, хахаха.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.09.15 | 22:27

4
Как ще продължите, като не обявявате крадецът Бойко Методиев Борисов?

2021.09.15 | 22:11

3
Направо да идват и да пускат бомбите, тука оправия няма в този резерват! Както навремето се намесиха в Босна и Херцеговина, да вземат и тук да въдворят ред, иначе не става...

2021.09.15 | 20:13

1
Корупцията в България се защитава с всичка сила и получава пари от Дубай и Русия. Браво на Америка, че я бори вместо нас.

Добави коментар

Водещи новини