Комисията на Цацаров внася искове за отнемане на имущество на стойност над 2 млн. лв.

  • 15 септември 2021 12:12

  • 654
  • 1
Комисията на Цацаров внася искове за отнемане на имущество на стойност над 2 млн. лв.
© Булфото (архив)

На свое редовно заседание, проведено днес, КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 2 219 571,69 лв. В цената са включени и 7 недвижими имота, както и 6 моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Стоян Стоянов на стойност 1 361 566, 30 лв. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност – ректор по финанси и материалната база на Икономически университет, гр. Варна, той не е подал в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи. 

Отнемат в полза на държавата имущество за над 600 000 лева

От Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, се претендира сумата от 174 492,11 лв. пред Окръжен съд-Ямбол. Той е с обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Фонда.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Теодора Симеонова на стойност 430 784,29 лв. Иска се и отнемане в полза на държавата на два недвижими имота и 2 моторни превозни средства. Симеонова е обвинена от прокуратурата за това, че е действала като помагач при изплащане на крупна парична сума по банков път на лице, което не е титуляр по сметка, без правно основание. 

КПКОНПИ: Кметицата на „Красно село“ е сключила трудов договор с дъщеря си

Срещу Георги Иванов се внася иск на стойност 131 761,49 лв. в Окръжен съд – Плевен. В исковата молба са включени и 5 недвижими имота и 4 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че като представител на държавно предприятие, умишлено е заблудил лице, че ще му посредничи в набавяне на документи за процедура по обществена поръчка, за да може конкретната фирма да получи одобрение при възлагането на поръчката.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Румен Славев на стойност 120 967.50 лв. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за измама, представяйки се за служител на фирма, чийто продукти е следвало да бъдат предварително заплатени. Въпреки извършените парични преводи, продукти не са били доставени и по този начин е причинена вреда за пострадалите в особено големи размери.

Филип Епитропов
654 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Cacata

2021.09.15 | 12:29

1
Trebva da se proyava , za da ne me mahnat i men.

Добави коментар

Водещи новини