АКФ призовава за спиране на поръчка за адаптация на баня "Овча купел" в научен център

  • 30 август 2021 13:21

  • 355
  • 1
АКФ призовава за спиране на поръчка за адаптация на баня "Овча купел" в научен център
© Булфото (архив)

Антикорупционният фонд призовава за прекратяване на обществената поръчка за адаптация на баня "Овча купел" в научен център поради множество нарушения, съобщават от фонда.

Днес изтича крайният срок за подаване на предложения за поредната, четвърта обществена поръчка за трансформирането на баня "Овча купел", която е сграда-паметник на културата, в научен център за върхови постижения.

Архитекти: Да се прекрати обществената поръчка за реставрация на минералната баня „Овча купел“

"Призоваваме за прекратяване на текущата, четвърта по ред обществена поръчка, като незаконосъобразна и нарушаваща основни принципи на Закона за обществените поръчки, Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и международните актове за опазване на културно наследство" заявява Деница Руканова, правен експерт в АКФ.

В сигнала си, изпратен до Столичната община, министърът на културата, НИНКН и други отговорни институции, експертите на АКФ констатират множество нарушения, най-важните от които са недопустима намеса в режима на опазване на сградата, сериозни разминавания в процеса на инвестиционно планиране и подготовка на обществените поръчки, както и съществени нарушения на Закона за обществените поръчки.

Трансформацията на банята се реализира в рамките на проект "Изграждане и развитие на Център за върхови постижения "Наследство БГ" с бенефициент Софийския университет "Св. Климент Охридски", финансиран по европейската ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Спряха и магистралите

2021.08.30 | 19:20

1
и откраднаха парите!

Добави коментар

Водещи новини