Съдът: Сделката за „Тамифлу” не е неизгодна

  • 28 май 2012 17:40

  • 660
  • 0
Съдът: Сделката за „Тамифлу” не е неизгодна
©

Сделката за антивирусния препарат „Тамифлу”, сключена от бившия здравен министър в кабинета „Борисов” Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко по време на грипната епидемия преди години, не е била неизгодна.

Това е записал Софийският градски съд в мотивите към оправдателна присъда на Нанев.

Ексминистърът бе оправдан преди два месеца по обвинението, че съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и „Рош България” ЕООД за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу”. От това е произлязла вреда за министерството в размер на 2 454 319,20 лева. Според съда се опровергава тезата на прокуратурата.

От събраните по делото доказателства не се доказва неизгодния характер на сключените сделки по доставка на лекарствения препарат - а именно цена, срок на доставка и липса на разфасовки за различните възрастови групи. Съдът смята, че усилията на Нанев са били насочени към осигуряване на безспорно необходимите ваксини и антивирусни препарати, като е бил и инициатор на законодателна промяна с оглед отстраняване на пречки за закупуване на такива чрез средства на републиканския бюджет.

Моментът, в който са купени лекарствата, е бил значително затруднителен и изискващ не само адекватно решение на пандемичната ситуация, но и предвиждане развитието й във времето. До голяма степен преценката спешно да се закупи препарата и в какво количество е базирана на очакванията за предстоящ пик на болестта и втора вълна на пандемията, пише в мотивите си съдът.

Според магистратите взетото решение да продължат вече предприетите действията по закупуване на препаратите по единствено прилагания до този момент ред и при възможно най-кратката, предвидена в Закона за обществените поръчки, процедура е било не само най-логично, но и практически изгодно и в най-голяма степен съответстващо на обществената нужда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини