Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник

  • 29 юли 2021 11:18

  • 965
  • 3
© Булфото (архив)

Към съдебна фаза отива делото за водната криза в Перник от 2019 г. Бившият екоминистър в кабинета "Борисов" 3 Нено Димов и бившият кмет на миньорския град Севделина Ковачева ще отговарят за източването на яз. "Студена" към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди жители на общината. ВиК крахът лъсна с пълна сила веднага след местните избори, като според държавното обвинение още от април МОСВ и местните власти е трябвало да реагират повече от шест месеца по-рано.

Приключи разследването за водната криза в Перник срещу Нено Димов

Нено Димов отива на съд за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало „разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лева“, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

За разлика от него, бившият и.д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в общината, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

Кръстев посочи, че около два месеца 12 геодезисти са обследвали язовира, разпитани са били 156 свидетели, има множество експертизи, включително деветорна техническа. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отбеляза, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото „обществото следва да знае“.

Владимир Василев
965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.29 | 13:19

3
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
Off

2021.07.29 | 12:51

2
Да влезе в затвора за това е едно добор начало. Има още за какво да лежи тоз плyжeк.
Ще му осъдят цървуля

2021.07.29 | 12:15

1
Валя Ахчиева , нали разкри в предаване истинската причина за празния язовир , но герберастите се направиха на ни чул , ни видял.

Добави коментар

Водещи новини